Afganistanski fudbaleri i fudbalerke prebjegli u Katar

Talibani su 15. avgusta preuzeli vlast u Afganistanu, nakon čega su uslijedile masovne evakuacije iz Kabula.

2385 pregleda 0 komentar(a)
Fudbalerke Afganistana, Foto: Clarion
Fudbalerke Afganistana, Foto: Clarion

Oko stotinu afganistanskih fudbalera, fudbalerki i njihovih porodica doputovali su letom iz Kabula u Dohu, objavio je pomoćnik katarskog ministra inostranih poslova Lolvah Alkhater, a potvrdila i FIFA.

"Osmi putnički let iz Kabula upravo je stigao u Katar. Na letu je i oko 100 fudbalera i njihovih obitelji, uključujući i igračice", napisao je Alkhater na Tviteru.

Talibani su 15. avgusta preuzeli vlast u Afganistanu, nakon čega su uslijedile masovne evakuacije iz Kabula.

Britanski mediji su objavili da je najmanje 20 članova afganistanske ženske fudbalske reprezentacije među onima koji su bili na letu i da je FIFA "usko sarađivala s katarskom vladom na koordinaciji dolaska sportista".

FIFA je u avgustu saopštila da pregovara o "izuzetno zahtjevnoj" evakuaciji fudbalera i drugih sportista iz Afganistana nakon preuzimanja vlasti od strane talibana.

Međunarodni biciklistički savez (UCI) saopštio je u ponedjeljak da je pomogao u evakuaciji 165 izbjeglica iz Afganistana, među kojima su bile i žene biciklistice.

Australija je u avgustu evakuirala više od 50 afganistanskih sportistkinja i članova njihove porodice, dok je nekoliko igračica iz mlade afganistanske nacionalne fudbalske ekipe dobilo azil u Portugalu.

Bonus video: