Njemački mentalitet u crnogorskom dresu

Omar-Šarif Sijarić, mladi fudbalski reprezentativac Crne Gore i ofanzivni vezista njemačkog drugoligaša Auea, ime je dobio po čuvenom glumcu koji se proslavio u filmu Doktor Živago, ali je i na terenu skrenuo pažnju odličnim partijama u kvalifikacijama za EP

24117 pregleda 149 reakcija 18 komentar(a)
Omar-Šarif Sijarić u duelu sa odbranom Švedske, Foto: FSCG
Omar-Šarif Sijarić u duelu sa odbranom Švedske, Foto: FSCG

Svega 416 minuta fudbala u mladoj reprezentaciji bilo je dovoljno 19-godišnjem Omar-Šarifu Sijariću, fudbaleru njemačkog drugoligaša Erzgebirge Auea, da skrene pažnju na sebe.

Crnogorska U21 selekcija je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo odigrala nekoliko dobrih utakmica, mada to bodovni saldo (sedam bodova u šest duela) i ne pokazuje.

Ipak, dvomeč sa Šveđanima bi mogao da bude vodilja kako treba da izgleda ekipa Miodraga Vukotića, a posebno u drugom okršaju, u Helsingborgu, gdje je Sijarić pokazao veliki potencijal. Iako je ofanzivni vezista samo 18 minuta proveo na terenu, postigao je gol i iznudio penal u porazu 3:1.

”Veoma sam zadovoljan igrom ekipe u oba meča, iako je rezultat djelimično uspješan. Protiv Švedske smo u prvom poluvremenu imali dosta šansi, igrali smo konkretno, napadački, probali da pobijedimo. Ali, Šveđani su ozbiljna ekipa, koja zna da iskoristi šanse i koja zna da iskoristi greške koje smo pravili”, rekao je za “Vijesti” Sijarić.

Nekoliko dana nakon Švedske, uslijedio je meč u Podgorici sa Republikom Irskom. I trijumf od 2:1.

”Irska je bila drugačija priča. Već nakon desetak minuta smo imali dva gola prednosti i “naplatili” bolju igru. Imali smo kasnije i problema, ušli smo u “fajt” sa jakim protivnikom, ali golman Ivezić je pokazao kako se ispravljaju greške saigrača, odbranio je penal i omogućio nam da pobijedimo. Moramo u svakom meču da vjerujemo u sebe, da uradimo sve da osvojimo što više bodova. Imamo odličnu atmosferu u ekipi, mislim da to može i da se vidi sa strane i pred nama je još utakmica u kojima treba da se dokažemo. Možda je kasno da se uključimo u borbu za plasman, ali svaki meč je dokazivanje i svakom moramo da priđemo na pravi način. Kada igrate za reprezentaciju - nije bitno ko je protivnik, svaka utakmica je izazov”, navodi Sijarić.

Ko je Omar-Šarif Sijarić? Rođen je u njemačkom Fuldenforfu, tu je i počeo fudbalsku karijeru. Potom je prešao u Hajdenhajm.

”Imao sam kao junior ponudu da zaigram za selekciju Njemačke, ali nisam o tome mnogo razmišljao. Htio sam i zbog roditelja i porodice da igram za svoju zemlju. Možda imam njemački mentalitet, rođen sam tu, ali Crna Gora je moja država”, kaže Omar-Šarif.

Ime je dobio po poznatom glumcu koji se, između ostalih, proslavio ulogom u filmu Doktor Živago, a do ljetos je nastupao za Turkudžu Minhen. Potom je imao mogućnost da bira - da li da ostane u Njemačkoj i ili da preseli u Tursku, u redove Geztepea iz Izmira. Odabrao je prvu opciju i potpisao za drugoligaša Erzgebirge Aue.

”Kada sam mislio o nastavku karijere, Aue mi je jednostavno ponudio najviše. Dao mi je nešto što drugi nisu. Kao mlad fudbaler želim samo da igram, da sam što više na terenu i da se takmičim u ozbiljnoj konkurenciji”, zaključio je Sijarić, koji početkom novembra puni 20 godina.

Cvajta je jedna od najjačih liga

Erzgebirge Aue se takmiči u Cvajti, drugom rangu njemačkog fudbala. Nakon devet kola je pretposljednji na tabeli, ima četiri remija i pet poraza...

"Druga liga Njemačke je veoma jako takmičenje, siguran sam da je u ovom rangu i najjači šampionat u Evropi. Tu su veliki timovi poput Šalkea, Hamburgera, Vedera, Nirnberga..., ima i odličnih igrača, kao što je Šalkeov Terode, koji ima kvalitet za Bundesligu”, rekao je Sijarić i dodao:

”Nismo rezultatski dobro počeli, još čekamo na prvu pobjedu, a neke utakmice smo nesrećno gubili. Cilj je da opstanemo, vjerujem da imamo kvalitet za tako nešto”, jasan je Sijarić, koji je u prvih devet rundi na terenu bio osam puta (tri kao starter).

Ko ne želi da bude dio A reprezentacije?

U mladoj crnogorskoj reprezentaciji ima igrača koji bi brzo mogli da postanu dio seniorske reprezentacije. I Sijarić vjeruje da će jednog dana biti član A tima.

”Imam 19 godina, tek sam ušao u mladu reprezentaciju. Ali, svakom igraču kada počne da se bavi fudbalom je velika želja i san da igra za nacionalni tim. Na meni je da treniram dobro, da igram dobro i da zaslužim šansu. Motiv je tu, ambicija takođe, vjerujem da ću pokazati da imam kvalitet za najbolju crnogorsku selekciju”, istakao je Sijarić.

Bonus video: