Prekinut niz bez poraza u gostima, loša forma, raspored paklen, a Solskjer poručuje: Nešto mora da se mijenja

Mančester junajted juče izgubio od Lestera 4:2 i pretrpio četvrti poraz na posljednjih sedam utakmica

5936 pregleda 2 komentar(a)
Solskjer, Foto: Reuters
Solskjer, Foto: Reuters

Iako je ovog ljeta produžio ugovor do 2024. godine, postoji šansa da Ole Gunar Solskjer već tokom ove sezone ode iz Mančester junajteda.

"Đavoli" su na posljednjih sedam mečeva u svim takmičenjima pretrpjeli četiri poraza, a posljednji juče od Lestera (4:2) u 8. kolu Premijer lige. Junajted je prije tri kola bio na liderskoj poziciji, a nakon jučerašnjeg meča skliznuo je na 5. mjesto sa pet bodova manje od lidera Čelsija.

Meč na "King Pauer" stadionu je jedan od najboljih ove sezone u Premijer ligi. Junajted je poveo golom Mejsona Grinvuda, izjednačio je Juri Tilemans, a preokrenuo Čaglar Sojundžu. Junajted je potom izjednačio nakon pogotka Markusa Rašforda, koji se oporavio od povrede, da bi samo 54 sekunde kasnije Džejmi Vardi ponovo doveo "lisice" u vođstvo. Konačan rezultat postavio je Patson Daka.

„Dobro smo krenuli i Mejson Grinvud je postigao fantastičan pogodak. Pokušavali smo da stvorimo prostor i mogli smo da postignemo drugi pogodak. Manje-više smo im poklonili izjednačujući pogodak. Koncentracija je bila ključni faktor u ovom meču. Kolektivno smo podbacili u tom segmentu. Čitav nastup nije bio dobar – i sa loptom i bez nje. Tokom reprezentativne pauze smo imali vremena da vidimo šta nije išlo dobro u posljednje vrijeme. Previše smo utakmica odigrali u kojima smo gubili bodove. U Premijer ligi za svaki bod morate da se borite“, kazao je Solskjer nakon meča.

Junajted je prekinuo niz od 30 mečeva bez poraza na gostujućim terenima. Posljednji poraz u gostima pretrpjeli su od Liverpula (2:0) u januaru 2020. godine. A prvi put od 2019. i poraza od Evertona (4:0), "đavoli" su na gostujućem terenu u Premijer ligi primili četiri pogotka.

Utakmica protiv Lestera je samo početak paklenog niza "đavola". Slijedi meč sa Atalantom u Ligi šampiona, potom na "Old Traford" dolazi Liverpul, pa onda ekipa ide na gostovanje Totenhemu, te Atalanti u drugom meču u evropskom takmičenju.

Nakon toga na programu je gradski derbi i utakmica sa Mančester sitijem na domaćem terenu. Niz će na kratko biti prekinut, uslovno rečeno, lakom utakmicom sa Votfordom, ali onda slijede još tri teška meča - gostovanje Viljarealu u Ligi šampiona, i utakmice sa Čelsijem i Arsenalom u Premijer ligi.

Teže, čini se, nije moglo.

„Izgleda da će nešto morati da se promijeni. Jedina pozitivna stvar je povratak Markusa Rašforda“, rekao je menadžer Mančester junajteda.

Pitanje je šta može da se promijeni. BBC piše da je bez Rafaela Varana odbrana Junajteda juče bila haotična. A kada se pogleda način na koji su igrači Lestera postigli pogotke onda zaista djeluje da je izostanak francuskog reprezentativca bio veliki nedostatak za ekipu. Junajted je dva gola primio nakon prekida, a jedan nakon velike greške Harija Megvajera.

Ekipu u posljednje vrijeme ne može da pokrene ni Kristijano Ronaldo. Portugalac je postigao pet golova na sedam utakmica u svim takmičenjima od povratka na "Old Traford", ali sada već nije zatresao mrežu na tri vezana meča u Premijer ligi. Juče je uputio samo jedan šut.

Engleski mediji pišu da je, s obzirom na to u kakvoj formi Lester igra, jučerašnji meč mogao da bude lagan za Solskjerovu ekipu. Bila je to šansa da eventualnim trijumfom Junajted potvrdi šampionske ambicije, koje su najavljene dobrim prelaznim rokom. Umjesto toga uslijedio je poraz, a protivnik u narednom kolu, Liverpul, bio je ubjedljiv protiv Votforda (5:0).

Budući da je naredni meč u Premijer ligi protiv Liverpula, statističari su poredili učinak menadžera oba klupa. Solskjer je sa Junajtedom u svoje prve 104 utakmice osvojio 194 boda, dok je Klop na isto toliko utamica na klupi "redsa" osvojio 196 bodova. Ali, nakon toga Klop je u naredne 123 utakmice osvojio 283 boda, ili 2,3 po utakmici, u odnosu na 1,88 Solskjera. I ono što je bitnije - Liverpul je sa Klopom osvojio Ligu šampiona i Premijer ligu.

Klop je podigao Liverpul na drugi nivo, ali čini se da Solskjeru to sa Junajtedom malo teže ide.

Možda je derbi narednog vikenda prilika da se Solskjer i Junajted vrate na pravi put. Ali, do tada treba u srijedu pobijediti Atalantu i ostati u trci za plasman u osminu finala Lige šampiona.

Bonus video: