suđenje u kardifu

Čovjek koji je organizovao let Emilijana Sale priznao dio krivice

Avion u kojem su bili 28-gododišnji Sala i pilot Dejvid Ibotson (59) srušio se u Lamanšu u januaru 2019. godine

3773 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Čovjek koji je osumnjičen da je organizovao let u kojem je poginuo argentinski fudbaler Emilijano Sala 2019. godine izjasnio se krivim za dio optužbi pred sudom u Kardifu, prenio je danas BBC.

Dejvid Henderson je priznao da je pokušao da pusti na let putnika bez validne dozvole ili odobrenja, ali je negirao odvojenu optužbu da je doveo u opasnost bezbjednost letelice.

Avion u kojem su bili 28-gododišnji Sala i pilot Dejvid Ibotson (59) srušio se u Lamanšu u januaru 2019. godine. Tijelo Sale pronađeno je narednog mjeseca, ali ne i tijelo pilota.

Hendersonu (67) iz Istočnog Rajdinga u Jorkširu sada će se suditi po posebnoj optužnici koju je podigla Uprava za civilno vazduhoplovstvo. Navodno je, kako piše BBC, Henderson organizovao let sa Salom i 59-godišnjim Ibotsonom. Uprava ga optužuje da je doveo u opasnost letjelicu i radio komecijalno bez dozvole.

Na ročištu u oktobru 2020. godine rečeno je da je Ibotsonu dozvola za komercijalno upravljanje avionom istekla u novembru 2018. godine.

Odeljenje za istrage vazdušnjih nesreća izvijestilo je početkom godine pilot izgubio kontrolu nad letjelicom tokom manevra izvedenog prevelikom brzinom. Istražitelji takodje vjeruju da je pilot "vjerovatno" bio opijen ugljen-monoksidom iz izduvnog sistema motora.

Očekuje se da će suđenje Hendersonu trajati deset dana.

Preporučujemo za Vas