"Revolucionar" Venger traži mišljenje i podršku selektora za novi plan Mundijala

Bivši trener Arsenala želi svake godine jedno veliko takmičenje, a smjenjivala bi se svjetska i kontinentalna prvenstva, dok bi se kvalifikacije grupisale samo u jednom mjesecu - oktobru, ili u dva - oktobru i martu

3619 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

FIFA će ove sedmice održati videokonferencije kako bi prikupila razmišljanja selektora svih reprezentacija o reformi međunarodnog kalendara, te uvođenju svjetskog prvenstva svake dvije godine.

FIFA je pozvala sve selektore, a on-line sastanci zakazani su za utorak i četvrtak.

Tačke dnevnog reda biće "zdravlje igrača, reforma međunarodnog kalendara, i uvođenje SP svake dvije godine", a raspravu će voditi šef globalnog razvoja fudbala Arsen Venger.

Dvostruka osvajačica SP, američka trenerica Džil Elis vodiće Tehničku savjetodavnu grupu za ženski fudbal.

"Stav selektora muških reprezentacija vrlo je važno", rekao je Venger.

"Nemamo priliku često da se okupimo kako bismo razgovarali. Zato morate iskoristiti priliku za dijalog kada je to u pitanju. To je najbolji način za nas da zaštitimo mjesto koje fudbal zauzima u svijetu. I učinimo naš sport uistinu globalnim," dodao je 71-godišnji Francuz.

FIFA ne odustaje od ideje uvođenja Mundijala svake dvije godine. Trenutno provodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organizovanja prvenstava u tom razdoboju usprkos žestokim kritikama raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih grupa.

Bivši trener Arsenala želi svake godine jedno veliko takmičenje, a smjenjivala bi se svjetska i kontinentalna prvenstva, dok bi se kvalifikacije grupisale samo u jednom mjesecu - oktobru, ili u dva - oktobru i martu.

Potpuni izvještaj FIFA bi trebalo da objavi u novembru, uoči "globalnog samita" do kraja godine.

U ponedjeljak je predsjednik FIFA Đani Infantino ponovno pozvao na reformu međunarodnog kalendara i svjetsko prvenstvo svake dvije godine.

"Nitko nije zadovoljan trenutnom situacijom i nešto se mora promijeniti", rekao je na konferenciji za novinare u Buenos Ajresu s predsjednikom Argentinskog fudbalskog saveza (AFA).

Istakao je kako bi ova reforma donijela veće ekonomske koristi za federacije.

"Danas postoje fudbalska takmičenja koja donose puno više novaca od Svjetskog prvenstva, a osvojeni novac raspoređen je na vrlo mali broj klubova", rekao je.

Osim toga, održavanje Svjetskog prvenstva svake dvije godine otvorilo bi priliku brojnim kandidatima za organizaciju takvog događaja, utvrdio je Infantino.

"Ako govorimo o Svjetskom prvenstvu svake godine, naizmjenično muškom i ženskom, sa pet susjednih zemalja koje mogu da ga organizuju, u 20 godina Svjetsko prvenstvo moglo bi da organizuje gotovo 100 zemalja, što bi fudbalu dalo veliki podsticaj. Danas su potrebne 24 godine prije nego što se Svjetsko prvenstvo vrati na jedan kontinent, što je više od jedne generacije ", rekao je Infantino.

UEFA se oštro protivi organizaciji SP svake dvije godine i smatra kako novi Fifin plan znači "umanjivanje" vrijednosti Mundijala, povećava rizik opterećenja igrača, te gura ženski fudbal u drugi plan.

Sindikat igrača FIFPro takođe je izrazio zabrinutost zbog povećanog radnog opterećenja fudbalera i nedostatka konsultacija prilikom donošenja takvih odluka.

Bonus video: