privremena mjera

Stop za saudijske milijardere? Engleski klubovi digli glas protiv vlasnika Njukasla

Cilj klubova je, kako piše "Guardian", da spriječi da kompanije koje su u vlasništvu država ulažu novac u engleski fudbal

9091 pregleda 7 komentar(a)
Slavlje navijača Njukasla nakon prodaje kluba, Foto: Reuters
Slavlje navijača Njukasla nakon prodaje kluba, Foto: Reuters

Premijer liga je izglasala privremenu zabranu sponzorskih ugovora između klubova i njihovih vlasnika nakon što je sudijski investicioni fon RIF postao vlasnik Njukasla.

Od 20 premijerligaških klubova 18 je glasalo za mjeru koja bi trebalo da traje 30 dana, tokom kojih bi se odžale rasprave o trajnoj promjeni pravila.

Cilj klubova je, kako piše "Guardian", da spriječi da kompanije koje su u vlasništvu država ulažu novac u engleski fudbal.

Protiv privremene mjere glasao je upravo Njukasl, dok je Mančester siti - na čijim se dresovima i na stadionu nalazi ime sponzora, vazduhoplovne kompanije Etihad koja je vlasništvo vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata – bio uzdržan.

Ta dva kluba dovela su u pitanje zakonitost odluke, pišu britanski mediji.

Mnogi klubovi strahuju da će sponzorski ugovori sa saudijskim kompanijama omogućiti Njukaslu da zaobiđe pravila finansijskog fer-pleja koji je na snazi u Premijer ligi i koji dopušta samo 105 miliona funti (120 miliona eura) kumuliranih gubitaka u tri godine.

Prošle sedmice vlasnik Lidsa Andrea Radricani tražio jačanje tih pravila kako bi se garantovalo da svi klubovi "igraju istu igru".

Čelnici Premijer lige su dali zeleno svjetlo 7. oktobra da Njukasl preuzme saudijski fond RIF sa oko 80 posto vlasništva, obavivši da su primili garancije da će se saudijsko kraljevstvo suzdržati od uplitanja u vođenje kluba.

Predstavnik fonda Jasir Al-Rumajan je u nedjelju pratio s tribina prvu utakmicu svog kluba i poraz 3:2 od Totenhema, nakon koga je Njukasl došao na 19. - pretposljednje mjesto na tabeli.

Preporučujemo za Vas