Savovićeva Sutjeska kao Grofova Budućnost

Nikšićki fudbaleri postavili novi klupski rekord sa 29 bodova nakon 11 odigranih kola, ali i izjednačili najbolji rezulat Crnogorske lige Budućnosti Miodraga Božovića iz 2006. godine

4625 pregleda 218 reakcija 7 komentar(a)
Sutjeska igra sezonu iz snova, Foto: Telekom 1. CFL / FSCG
Sutjeska igra sezonu iz snova, Foto: Telekom 1. CFL / FSCG

Fudbaleri Sutjeske neprikosnoveni su u dosadašnjem dijelu Telekom Prve crnogorske fudbalske lige. Nakon 11 odigranih kola tim Milije Savovića ima 29 bodova, devet više od drugoplasirane Iskre, a 11 od Budućnosti i Petrovca, koji dijele treće mjesto na tabeli.

Nikšićani još ne znaju za poraz, osvojili su 87,8 odsto od maksimalnog broja bodova, primili su najmanje golova u ligi (tri) i sa mnogo optimizma ulaze u naredne utakmice. Da je ekipa u dobroj formi svjedoče rezultati, ali i podatak da je ovo najbolji start kluba od sticanja nezavisnosti i sezone 2006/2007.

Naime, sa osvojenih 29 bodova, ova generacija Sutjeske uspješnija je od one koja je u sezoni 2017/2018 poslije 11 kola osvojila imala 27. Tada je na klupi sjedio Nikola Peco Rakojević, a nikšićki “plavi” su prvi poraz pretrpjeli tek u 18. kolu kada ih je u decembru 2017. pod Goricom savladala Budućnost - 3:1.

Na pomenutom meču protiv Budućnosti prekinut je još jedan niz ekipe iz Nikšića - golman Vladan Giljen savladan je nakon 1.019 minuta što je i dalje aktuelni rekord u Telekom 1. CFL.

29 bodova osvojila je Sutjeska nakon 11 kola što je najbolji start u istoriji kluba. Time su Nikšićani izjednačili crnogorski rekord Budućnosti iz sezone 2006/2007.

Te sezone Sutjeska je osvojila titulu, dok je pred ovom generacijom još mnogo posla do kraja šampionata i eventualnog otvaranja šampanjca nakon posljednjeg kola.

87,7 odsto je bodovni procenat uspješnosti Sutjeske, koja je ostvarila devet pobjeda i samo dva remija

Sutjeska je oborila klupski, ali je izjednačila ligaški rekord iz sezone 2006/2007. kada je Budućnost nakon 11 kola takođe imala 29 bodova.

Trener podgoričkih “plavih” te sezone bio je Miodrag Božović, ekipa je rušila sve pred sobom, prvi gol primila je od Koma u 10. kolu (1:1), a prvi meč izgubila tek 18. rundi, 3. marta 2007. u prvom proljećnom kolu kada Grofa više nije bilo na klupi, a njegov nasljednik Brano Milačić počeo je porazom od Mogrena u Budvi (1:0).

Poraz od Mogrena bio je i jedini koji je Budućnost pretrpjela te sezone. Ipak, i pored sjajnih partija, ekipa nije uspjela da osvoji titulu - prva je kroz cilj prošla Zeta sa tri boda više (79 naspram 76). Presudila je činjenica da je Budućnost i pored jednog poraza - naspram četiri koliko ih je imala Zeta - čak deset utakmica odigrala neriješeno, od čega šest u drugom dijelu šampionata.

Sezona 2021/2022. je u punom jeku, trećina šampionata biće kompletirana nakon utakmica 12. kola predstojećeg vikenda, a iza fudbalera Sutjeske je dobar niz koji će pokušati da nastave u subotu (14 h) na gostovanju Jezeru.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: