Raskol u fudbalu zbog Mundijala: Evropske federacije prijete izlaskom iz FIFA

"Ovo je najgore rješenje i ekstremna mjera. Ali ako ništa drugo, iskoristićemo je kao protest protiv planova FIFA," objasnio je moguće povlačenje predsjednik Danskog fudbalskog saveza Jesper Meler

19956 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Nekoliko fudbalskih saveza evropskih zemalja moglo bi da prekine članstvo u Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) ako se realizuje ideja o svjetskom prvenstvu svake dvije godine, prenose njemački mediji.

Agencija DPA, pozivajući se na vlastite izvore, navodi kako bi na takav drastičan korak moglo da se odluči više od desetak saveza.

"Ovo je najgore rješenje i ekstremna mjera. Ali ako ništa drugo, iskoristićemo je kao protest protiv planova FIFA," objasnio je moguće povlačenje predsjednik Danskog fudbalskog saveza Jesper Meler.

UEFA i Južnoamerička fudbalska federacija (CONMEBOL) oštro se protive ideji o Mundijalu svake dvije godine.

Sindikat igrača FIFPro takođe je izrazio zabrinutost zbog povećanog radnog opterećenja fudbalera i nedostatka konsultacija prilikom donošenja takvih odluka.

Oglasio se i MOK koji je izrazio zabrinutost jer bi takva odluka nanijela štetu i drugim sportovima.

Prema statutu FIFA , članovi mogu da napuste organizaciju na kraju kalendarske godine nakon što su svoj potez najavili šest mjeseci ranije.

U tom slučaju mogu da nastave da igraju na Uefinim takmičenjima, ali ne i Svjetskom prvenstvu kojeg organizuje FIFA.

FIFA ne odustaje od ideje uvođenja Mundijala svake dvije godine. Trenutno provodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organizacije prvenstava svake dvije godine usprkos žestokim kritikama raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih grupa.

Ove sedmice FIFA će održati videokonferencije kako bi prikupila razmišljanja selektora fudbalskih reprezentacija o reformi međunarodnog kalendara.

"Niko nije zadovoljan trenutnom situacijom i nešto mora da se promijeni", rekao je predsjednik FIFA Đani Infantino na nedavnoj konferenciji za novinare u Buenos Ajresu.

Istakao je kako bi ova reforma donijela veće ekonomske koristi za federacije.

"Danas postoje takmičenja koja donose puno više novaca od Svjetskog prvenstva, a osvojeni novac raspoređen je na vrlo mali broj klubova", rekao je.

Bonus video: