Počelo suđenje Benzemi, prijeti mu pet godina zatvora: Valbuena tvrdi da je as Reala povezan sa ucjenom

Francuski napadač, koji je ove godine jedan od najvećih kandidata za Zlatnu loptu, optužen je za učestvovanje u pokušaju ucjene, a prijeti mu do pet godina zatvora i novčana kazna od 75.000 eura

4875 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na sudu u Versaju u srijedu je počelo suđenje napadaču Real Madrida Karimu Benzemi i još četvorici muškaraca koji su optuženi da su 2015. godine snimkom seksa ucjenjivali saigrača iz reprezentacije Matjea Valbuenu.

Suđenje je počelo bez Benzeme koji je u utorak u Kijevu igrao susret Lige šampiona protiv Šahtjora, a njegov advokat Antoan Vej je odsutnost opravdao "profesionalnim razlozima" dodavši kako je slučaj protiv njegovog klijenta "apsurdan".

Francuski napadač, koji je ove godine jedan od najvećih kandidata za Zlatnu loptu, optužen je za učestvovanje u pokušaju ucjene, a prijeti mu do pet godina zatvora i novčana kazna od 75.000 eura.

Benzema je, navodno s još četiri osobe tražio od Valbuene između 50 i 100 hiljada eura kako sporni snimak ne bi bio objavljen. Nakon što je cijeli slučaj 2015. završio u medijima, francuski selektor Didije Dešan je obojicu izbacio iz reprezentacije.

Valbuena nakon toga više nije zaigrao za "trikolore", dok je Benzema ponovo bio u nacionalnom timu tek na Evropskom prvenstvu ovoga ljeta.

Tužioci tvrde kako je Benzema, koji cijelo vrijeme poriče optužbu, podsticao Valbuenu da plati grupi ucjenjivača kako bi seksualno eksplicitnu video traku držao dalje od očiju javnosti.

Valbuena je na sudu svjedočio o razgovoru s "ucjenjivačem", kazavši kako je bilo jasno da želi novac, te kako ga je pokušaj ucjene ostavio u strahu za karijeru i mjesto u nacionalnom timu.

"Prvo nisam mogao da vjerujem, mislio sam da je to blef", rekao je 37-godišnji napadač Olimpijakosa.

"Nije bilo govora o iznosu novca, ali postojala je prijetnja ljudi koji su mi govorili da imaju nešto o meni".

Ucjenjivači su se u početku obratili bivšem francuskom reprezentativcu Đibrilu Siseu kako bi nagovorio Valbuenu da plati novac da bi ćutali. Umjesto toga, Sise ga je upozorio na iznudu, rekao je Valbuena.

Navodni ucjenjivači su potom angažovali Benzemu kako bi natjerao Valbuenu da plati.

"Vlasnici videa su veliki, veliki nasilnici," kazao mu je navodno Benzema dodavši kako ga može upoznati s prijateljem, "nekim kome vjerujete", kako bi riješio problem.

Valbuena je kazao kako je u početku riječi svog saigrača tumačio samo kao "prijateljski savjet", prije nego što shvatio da je Benzema povezan sa ucjenjivačima.

U identifikaciji navodnih ucjenjivača, pomogli su snimci telefonskih razgovora koje je snimao tajni policajac koji je "glumio" Valbueninog posrednika.

Istražitelji tvrde kako je Benzema ohrabrivao Valbuenu da plati ucjenjivače nakon što mu je prenosio uslove pod kojima bi mogao da spriječi vlasnike snimka da ga puste u javnost.

Među optuženima je i Benzemin prijatelj iz djetinjstva Karim Zenati, koji je navodno učestvovao kao posrednik, te Mustafa Zuaui, koji se sumnjiči da je "arhitekt prevare".

Zuaui je kazao novinarima kako je dobio traku sa snimkom seksa i podijelio je s Benzemom i još nekim članovima francuske reprezentacije, ali je rekao kako nikada nije bilo pokušaja iznuđivanja novca od Valbuene.

"Vrpcu smo zadržali za sebe", rekao je prije početka suđenja.

Bonus video: