Patson Daka - "proizvod" Red Bula koji je zablistao u Moskvi

"U fudbalu je najvažniji kontinuitet. Jedan meč ne pravi razliku", rekao je Daka

3494 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kompanija Red Bul je sa Salcburgom i Lajpcigom, pa i američkim Njujorkom, zauzela bitno mjesto na svjetskom fudbalskom tržištu.

Za kratko vrijeme je stvorila veliki mnogo imena poput Sadia Manea, Erlinga Halanda, Takumija Minamina, lansirala je i Marcela Sabicera...

Među njima je i Patson Daka, napadač iz Zambije koji je sinoć zablistao u Moskvi protiv Spartaka - golgeter Lestera je u pobjedi svoje ekipe 4:3 bio strijelac čak četiri puta.

Daka nije anonimus, ali je do sada uglavnom bio ispod radara.

Ima 23 godine, u Evropi je od 2017. kada je iz domovine stigao u Salcburg.

Prvo je bio dio Liferinga, rezervnog tima Salcburga, a onda je dobio šansu u prvoj ekipi.

Za četiri sezone je konstantno napredovao, sa klubom osvojio i sedam domaćih trofeja i bilo je prirodno da nastavi dalje - u neku od najjačih liga.

Ponuda je bilo mnogo, a 23-godišnji fudbaler je ljetos izabrao Lester i rad sa Brendanom Rodžersom.

Lester ga je platio Salcburgu 30 miliona eura, a Daka posljednjih dana pokazuje da polako hvata mehanizme u ekipi sa "King Pauera".

Prvo je za vikend pogodio protiv Mančester junajteda (potpisao je pobjedu golom za 4:2) i najavio da bi u Moskvi mogao da bude čovjek odluke.

Ali, niko nije ni slutio da će se u noći kada je u Ligi šampiona Mančester junajted preokrenuo 0:2 protiv Atalante, Juve slavio u Sankt Peterburgu, pričati o meču Lige Evrope.

Daka je mrežu ruske ekipe pogađao u 45, 48, 54. i u 79, pa je Rodžers upisao višestruku pobjedu - osvojio je tri boda, dobio je Daku, ali i odmorio veterana Džejmija Vardija. Bolje nije moglo...

"U fudbalu je najvažniji kontinuitet. Jedan meč ne pravi razliku", rekao je Daka.

Postao je prvi igrač Lestera još od 1958. godine koji je postigao četiri gola na jednoj utakmici.

Uz to, prvi je fudbaler Lestera koji je upisao tri ili više pogodaka u evropskom takmičenju, kao i prvi igrač iz Zambije koji je to uspio.

Bonus video: