priča o fudbalskoj ljubavi

Fap mašina - navijačka grupa koja čeka da joj vrate klub

Navijačka grupa Čelika je za dvije decenije ispisala pravu avangardnu priču, odolijevala pred mnogim nedaćama, a opstaje čak i kada nema njihovog voljenog kluba, čekajući neka bolja vremena

19147 pregleda 433 reakcija 35 komentar(a)
Navijači Čelika, Fap mašina, Foto: Nenad Mandić
Navijači Čelika, Fap mašina, Foto: Nenad Mandić

Pamela Anderson me pitala, da li volim je, ja joj kažem ne, ja volim Čelika!

Ovo je samo jedna od pjesama u bogatom repertoaru navijačke grupe “Fap mašina”, koje su je, između svega ostalog, izdvajale od ostalih navijačkih grupa u Crnoj Gori.

Ono po čemu su “fapovci” trenutno specifični u odnosu na ostale navijače jeste to što su jedina grupa u državi koja nema klub, jer su popularni “metalurzi” morali prije nekoliko godina da nestanu sa scene, a hladna Bistrica da “odnese” sve ono što su decenijama stvarale generacije i generacije fudbalera i radnika Fudbalskog kluba Čelik. Ipak, navijačka grupa je i tada, kao i mnogo puta ranije, pokazala da je dvije decenije kaljenja više nego dovoljno da se odupre svakoj nedaći.

Sa novim milenijumom počela je jedna od najljepših navijačkih priča u Crnoj Gori. Prije dvadeset godina “pali” se “Fap mašina”, koja je za dvije decenije ispisala pravu avangardnu priču, odolijevala pred mnogim nedaćama, dugo pomagala klubu da opstane pod sjenkom starijeg komšije, ali i da se 2012. godine domogne trofeja u najmasovnijem takmičenju u državi.

Jedinstveni su “fapovci” bili i po tome što su uz sebe imali i jedan pank bend, pa su melodije “Pankreasa” postale neizostavne na tribinama gdje god da bi igrao Čelik. Imali su “fapovci” repertoar pjesama na kojima bi im pozavidjele i mnogo organizovanije navijačke grupe, pa je svakom ko je makar jednom sa ovom ekipom bio na tribinama ostavljao nezaboravan doživljaj.

Kako to obično biva, u trenucima kada je klubu išlo dobro, kada su uz finansijsku injekciju dolazili i rezultati, tada su i tribine bile pune. Tako je bilo kada su “metalurzi” igrali baraž mečeve za ulazak u Prvu ligu 2008. godine protiv Sutjeske, a nešto kasnije i kada se boravilo u gornjem dijelu tabele sa najjačim klubovima u državi, kada je osvojen Kup, ali i kada se išlo u evropske avanture.

Nakon što su kola krenula nizbrdo, afere sa namještenim utakmicama, selidba u niži rang takmičenja i kada je finansijska slavina presušila, desilo se što obično i biva. Problemi su se gomilali, ivica ponora je bivala sve bliža i bliža, ali uz klub su ostali najistrajniji, a iskrena ljubav urbane navijačke grupe došla je do izražaja. Ti momci ni dan danas ne odustaju od ideje da Čelik vrate na scenu i to je cijela poenta prave navijačke priče.

Jedan od njih je i Bojan Đurović, koji je uz voljeni klub skoro deceniju i po. Ističe da ne zna kako su odolijevali i kako i dalje odolijevaju raznim nedaćama i odakle im volja da još ne odustaju.

”Iskreni da budemo, i nas ponekad začudi kako i dalje postoji tolika doza entuzijazma, kako mnoge negativne stvari koje su se dešavale i prije nego se Čelik ugasio, pa onda i to gašenje, nijesu uspjele da ugase želju da opet nedjeljom “grmimo” sa stadiona “Željezare”. Valjda je u pitanju to što jednostavno ne želimo da dozvolimo da se ugasi jedna potpuno pozitivna i skroz drugačija priča, koja traje eto već punih 20 godina. Uglavnom, nije moguće baš precizno objasniti, ali onaj ko je makar jednom stao sa nama na tribinu, zna o čemu se radi”, ističe Bojan.

Nedavno je odigrana prijateljska utakmica između veterana Čelika i Zabjela, kojom je proslavljeno dvadeset godina postojanja “Fap mašine” i koja je poslužila da se pošalje poruka da ideja još uvijek živi.

FAP mašina
foto: Nenad Mandić

”Odigrana je revijalna utakmica povodom dvadeset godina postojanja Fap Mašine, a u proteklih godinu dana su urađene tri samostalne akcije dobrovoljnog davanja krvi, kao i jedna u kojoj smo učestvovali zajedno sa svim ostalim društvima dobrovoljnih davalaca iz Nikšića. Kroz sve te akcije, uspjeli smo da uradimo ono što smo i zamislili, a to je sabijanje redova, možemo tako to nazvati. Grupa se vratila, brojnost je kao u našim najboljim danima, tako da u ovom trenutku imamo baš dosta planova za naredni period. U ovom trenutku radimo na pripremi stadiona za sljedeću sezonu, sa željom da onaj ko dođe na utakmicu, ima osjećaj kao da prilazi stadionu neke od niželigaških engleskih ekipa, ili možda argentinskih. Ono što je glavno, nastavićemo u pravcu u kojem smo i do sad radili, sa jednim glavnim ciljem, a to je povratak našeg kluba”, navodi naš sagovornik, pokazujući da entuzijazma ne fali.

Ipak, onoga čega je nedostajalo ranije, problem je i sada, a to je novac. On je bio i motiv da klub bude iskorišćen u neke druge svrhe, koje sa fudbalom i iskrenim navijanjem nemaju veze, ali Đurović naglašava da “fapovci”, koji su uvijek iskreno voljeli Čelik, to više ne bi dozvolili.

”Što se povratka kluba tiče, aktivni smo i na tom polju. Još uvijek nijesmo došli u fazu u kojoj možemo i nešto konkretnije da saopštimo, ali slobodni smo da kažemo da ako sve bude išlo po planu, kao što za sad ide, uspjećemo u nečem što je potpuno novo na crnogorskoj fudbalskoj sceni, sa naglaskom na to da više neće moći da se dešavaju neke stvari koje su se ranije dešavale, a koje su i dovele do gašenja kluba. Sve u svemu, naredna godina će nam biti i te kako ispunjena, a crnogorska fudbalska javnost može od naredne sezone očekivati utakmice Čelika. Zato, neka se gostujući tereni polako pripreme, Fap mašina vam stiže uskoro”, optimista je Đurović, ali i cijela grupa.

Rijetko se dešava da se fudbalska karijera zamijeni akademskom. Ipak, u ovoj priči imamo i taj slučaj, pa se nekadašnji fudbaler Čelika Darko Blagojević poslije igračke karijere posvetio nauci, a trenutno je doktorand filozofije i radi kao asistent na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Za “metalurge” je igrao kada je organizovana Fap mašina i u razgovoru za “Vijesti” naglašava vezu koja je postojala između fudbalera i navijača.

”Kohezija koja je postojala između ekipe i navijača predstavljala je pravu sliku tadašnjeg FK Čelika. Tim je imao dosta fudbalskih znalaca i izuzetnu podršku navijača, tako da je bilo veliko zadovoljstvo igrati za Čelik. Iako odavno nijesam dio fudbalske priče, pretpostavljam da su postojale opcije za spas kluba. Mnogi Nikšićani sa sjetom govore o Čeliku, a istrajnost Fap mašine da bitiše i bez kluba, govori o samom kvalitetu te navijačke grupe, tako da je to dovoljno indikativno da li nedostaje Nikšiću. Mislim da upravo zbog te svoje harizme koju je posjedovao klub, a koju i dalje ispoljavaju navijači, postoji šansa da Čelik oživi. Međutim, to je pitanje za ljude iz fudbala, a koji će nadam se učiniti sve da ožive ovu priču. Ono što mogu da konstatujem jeste da i ja, kao i vjerujem svi iskreni zaljubljenici u fudbal, želimo da Čelik opet igra i da će igrati”, kazao nam je Blagojević.

Infrastruktura kraj Bistrice dobija novi izgled. Već nekoliko sezona Sutjeska svoje utakmice igra u večernjem terminu zahvaljujući reflektorima, pomoćni tereni su nikada kvalitetniji, na glavnom stadionu se gradi i moderna tribina koja će da zadovolji i visoke standarde UEFA, ali će fudbalske puzle pod Trebjesom biti kompletirane tek kada ponovo zaigra Čelik.

“Fapovci” su u svom stilu poručili: “Vratiće se Valter”.

Vuković: Opština će uraditi sve da “oživi” Čelik

Jedan od onih koji je branio boje Čelika je i sadašnji predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković. Najava jednog od čelnih ljudi grada da će Opština učiniti sve da “oživi” klub, budi nadu kod Čelikovaca da će u dogledno vrijeme ponovo biti u prilici da sa tribina bodre svoje.

"Kao neko ko se aktivno bavio fudbalom, odlično znam šta je Čelik značio Nikšićanima. Čelik je klub koji uživa veliku popularnost u našoj državi, a poseban pečat čitavoj ovoj priči daju navijači, čija ljubav i odanost klubu bude istinsko poštovanje. Zbog toga mislim da se nije smjelo dozvoliti gašenje kluba, te da su prethodne vlasti, ali i svi oni koji su bili u mogućnosti da pomognu, morali imati mnogo više sluha za probleme Čelika. Pred nama je veoma izazovan zadatak, jer bukvalno treba podići klub iz pepela, a sve u skladu sa pozitivnim pravnim propisima”, istakao je Vuković u razgovoru za “Vijesti”.

On je dodao da nova vlast pomaže funkcionisanje velikog broja sportskih kolektiva u Nikšiću, i da će se potruditi da povratak Čelika na fudbalsku scenu bude novi uspjeh koji će obradovati Fapovce i građane Nikšića.

"Lokalna vlast je u potpunosti posvećena podršci i afirmaciji sporta i zdravih stilova života, pa saglasno tome, činimo sve da našim najmlađim sugrađanima omogućimo široku lepezu sportova u kojima bi mogli razvijati svoje potencijale. Budući da fudbal važi za najvažniju sporednu stvar na svijetu, te s obzirom na tradiciju, simpatizere i navijače koje Čelik ima, cijenimo da bi njegov povratak na fudbalsku mapu bio ogromni dobitak ne samo za njegove navijače i Nikšić, već i za fudbal u Crnoj Gori”, kazao je Vuković.