FSCG je zbog navijačkih incidenata od 2013. godine platio 220.000 eura

Bilo je i bizarnih scena na stadionu, poput međusobne tuče navijača uživo na britanskim televizijama, tokom najave meča sa Engleskom 2013. godine

19378 pregleda 5 komentar(a)
Golman Poljske Titon na stadionu pod Goricom 2012. godine, Foto: Boris Pejović
Golman Poljske Titon na stadionu pod Goricom 2012. godine, Foto: Boris Pejović

Fudbalski savez Crne Gore dobio je danas novu kaznu zbog ponašanja navijača, a od 2013. godine u kasu UEFA i FIFA uplaćeno je oko 220.000 eura zbog incidenata na tribinama.

Posljednja kazna stigla je "zbog diskiminatornog ponašanja navijača tokom utakmice sa Letonijom", koja je odigrana u septembru.

U 70. minutu tog meča, kod rezultata 0:0, sa sjeverne tribine, gdje su najvatreniji navijači, počeli su pogrdni i homofobni povici upućeni potpredsjedniku Vlade Crne Gore, Dritanu Abazoviću, a skandiranje je prihvatio veći dio publike, od ukupno oko 2.000 gledalaca koliko je bilo na stadionu.

FIFA je izrekla novčanu kaznu FSCG u iznosu od 20.000 švajcarskih franaka, što je oko 19 hiljada eura, kao i naložila zatvaranje navijačkih tribina - jug i sjever – na prvoj narednoj utakmici, protiv Holandije 13. novembra.

Kazna zbog ponašanja navijača na meču sa Letonijom nije prva koju je dobio FSCG, a na mečevima našeg nacionalnog tima bilo je i teških incidenata, o kojima je pričao fudbalski i ne samo fudbalski svijet.

U martu 2019. godine, zbog rasističkih uvreda na račun engleskih fudbalera na stadionu pod Goricom, UEFA je kaznila Crnu Goru jednom utakmicom igranja pred praznim tribinama, te novčano 20.000 eura, a skandalozno ponašanje grupice navijača na tom meču izazvalo je reakcije državnog vrha Velike Britanije i osude sa sa svih strana.

Pamti se i čuveni incident iz marta 2015. protiv Rusije, na kojoj je golman Akinfejev pogođen u glavu bakljom, koja je doletjela sa sjeverne tribine, a utakmica kasnije i prekinuta nakon što su navijači sa zapadne tribine kovanicama pogodili fudbalera gostiju.

Još ranije je torturu preživljavao i golman Poljske Titon, koji samo čudom nije povrijeđen u kiši projektila i petardi, koje su ubacivane na teren.

Bilo je i bizarnih scena na stadionu, poput međusobne tuče navijača uživo na britanskim televizijama, tokom najave meča sa Engleskom 2013. godine.

Bilo je i kazni sa gostujućih utakmica. FSCG je u novembru 2019. godine, zbog navijačkih izgreda na meču Kosovo - Crna Gora u Prištini kažnjen 15.000 eura, zbog sukoba navijača Crne Gore sa navijačima domaće selekcije i zbog gađanja protivničkih navijača...

Bonus video: