Smrt Dijega Maradone, novi detalji u istrazi: "Ljekari su pustili da mu srce eksplodira"

U procesu istrage povodom Maradonije smrti analizira se odgovornost sedam zdravstvenih radnika, uključujući neurohirurga Leopolda Lukea, koji su pod istragom za ubistvo iz nehata, krivično djelo za koje su predviđene kazne od 8 do 25 godina zatvora

4053 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

„Medicinski tretman koji je Maradona imao bio je jako loš, zbog toga je i preminuo".

Prošlo je skoro godinu od smrti Dijega Armanda Maradone, ali još se pojavljuju novi detalji o njegovim posljednjim danima.

Sada ih otkriva Matijas Morla, njegov bivši advokat, koji je u posljednjem svjedočenju na sudu upro prstom u doktore.

„Bilo je previše grešaka, zato je Dijego umro. Oticao je i oticao, dok mu srce nije eksplodiralo“, rekao je Morla novinarima napuštajući tužilaštvo u San Isidru, predgrađu Buenos Ajresa, nakon što je svjedočio više od tri sata.

U procesu istrage povodom Maradonije smrti analizira se odgovornost sedam zdravstvenih radnika, uključujući neurohirurga Leopolda Lukea, koji su pod istragom za ubistvo iz nehata, krivično djelo za koje su predviđene kazne od 8 do 25 godina zatvora.

Morla je odluku porodice da Maradonu liječi kod kuće nazvao "ludom".

"To je suludo jer, prema doktorima, Dijego nije mogao da napusti kliniku Olivos".

Optužba je zasnovana na pretpostavci da je Maradona dobio "nedovoljnu" njegu članova medicinskog tima koji, koji, čak i znajući da bi mogao da umre, nisu uradili ništa da to spriječe.

Ljekarska komisija od 20 stručnjaka utvrdila je da je Maradona satima ostao u agoniji i da je "prepušten sudbini", dok je ljekarski tim na čelu sa Lukeom primijenio "neadekvatan, manjkav i nepromišljen" tretman.

Morla je rekao da je posljednji put kada je vidio Maradonu, 16. novembra prošle godine, nekoliko dana prije smrti, on imao "čudan, robotski glas, isprekidan“.

„Obavijestio sam sve u kući o stanju u kojem je Dijego. Tek sam kasnije shvatio da je to zbog količine vode koju tijelo zadržava“, zaključio je on.

Maradona je preminuo 25. novembra prošle godine.

Bonus video: