Preminuo Volter Smit, legenda Rendžersa, i čovjek koji je pomogao Ronaldu

Portugalac je igrao prvu sezonu u Junajtedu, imao je problema da se prilagodi na novi stil igre, a dolaskom Smita to se promijenilo, tvrdi tadašnji vezista "đavola" Daren Flečer

1979 pregleda 0 komentar(a)
Volter Smit, Foto: Reuters
Volter Smit, Foto: Reuters

Volter Smit, bivši trener Evertona, Glazgov Rendžersa i selekcije Škotske, preminuo je u 73. godini.

Smit je najveće uspjehe imao sa Rendžersima, sa kojima je osvojio deset titula i pet kupova, igrao finale Kupa UEFA 2008.

On je, takođe, kratko vrijeme bio asisent Aleksu Fergusonu u Mančester junajtedu i to u drugom dijelu sezone 2003/04.

Iako je na toj funkciji ostao svega nekoliko mjeseci, imao je veliki uticaj na razvoj Kristijana Ronalda.

Portugalac je igrao prvu sezonu u Junajtedu, imao je problema da se prilagodi na novi stil igre, a dolaskom Smita to se promijenilo, tvrdi tadašnji vezista "đavola" Daren Flečer.

"Smit je došao i promijenio način rada na treninzima. Prije njega, kada smo igrali između sebe, imali smo sudiju koji je svirao faulove. Ronaldo, sa svojom tehnikom i brzinom, uvijek je imao potez ili dribling više, a jaki momci u našem timu često su vrlo oštro išli na njega, baš kao i rivali na utakmicama. Smit je odlučio da se na našim treninzima više ne sude faulovi. Ronaldo je prvo bio frustriran, ali je postepeno shvatio poentu - počeo je da se brže oslobađa lopte, da koristi duple pasove, utrčava, traži prostor između defanzivaca, brže reaguje pred golom. Volter ga je promijenio za vrlo kratko vrijeme, imao je veliki uticaj na to da Ronaldo postane igrač kakav je bio i kakav je danas", ispričao je Flečer.

Bonus video: