saopštila Njemačka fudbalska liga

U Bundesligi i Cvajti više od 90 odsto fudbalera i trenera vakcinisano protiv koronavirusa

Upravljačko tijelo prve dvije njemačke lige navelo je da preporučuje vakcinaciju svima koji učestvuju u organizaciji utakmica

2851 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemačka fudbalska liga (DFL) saopštila je danas da je više od 90 fudbalera, trenera i osoblja u 36 klubova Bundeslige i druge lige vakcinisano protiv koronavirusa.

DFL je navela da su cifre dobijene na dobrovoljnim informacijama klubova, ali da ne sadrže konkretne podatke o pojedincima, da li su primili jednu ili dvije doze ili koju vakcinu su primili.

Upravljačko tijelo prve dvije njemačke lige navelo je da preporučuje vakcinaciju svima koji učestvuju u organizaciji utakmica.

"DFL je u više navrata jasno stavio do znanja ovaj stav i pokrenuo je kampanje da skrene pažnju na važnost vakcinacije u borbi protiv koronavirusa", navodi se u saopštenju DFL.

U Njemačkoj se vodi debata nakon što je fudbaler Bajerna iz Minhena i reprezentativac Džošua Kimih izrazio nespremnost da se vakciniše iz zabrinutosti zbog potencijalnih dugoročnih rizika.

Stručnjaci su naveli da rizik od zaraze koronavirusom daleko nadmašuje svaku opasnost od vakcine, a portparol njemačke vlade Štefen Zajbert je, između ostalih, pozvao Kimiha da potraži odgovore i da se onda "možda odluči za vakcinaciju".

Nakon što su prošle sezone bili uglavnom zatvoreni stadioni, navijači su se ove sezone vratili na tribine, uz stroge uslove. Većina njemačkih klubova traži potvrde posjetilaca da su vakcinisani ili da su se oporavili od koronavirusa ili negativan rezultat na testiranju.

Neki od klubova dozvoljavaju ulaz na stadion samo vakcinisanima i onima koji su se oporavili od koronavirusa. Isto pravilo se ne odnosi na fudbalere.

DFL je navela da bi takav zahtjev mogao kršiti prava igrača i da ne postoje zakonske odredbe kojima bi poslodavci obavezali svoje zaposlene da budu vakcinisani.

"Čak je i za profesionalne grupe koje rade u bolnicama ili ustanovama za njegu, obaveza vakcinacije protiv koronavirusa za sada izričito odbijena", piše u saopštenju DFL.

Preporučujemo za Vas