Amnesti pozvao Bekama da priča o ljudskim pravima u Kataru

Bekam je potpisao unosan ugovor kako bi postao amabasador Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru 2022. godine

2557 pregleda 1 komentar(a)
Bekam, Foto: Reuters
Bekam, Foto: Reuters

Međunarodna organizacija Amnesti internešenel pozvala je danas nekadašnjeg kapitena fudbalske reprezentacije Engleske Dejvida Bekama da priča o "duboko zabrinjavajućoj" situaciji ljudskih prava u Kataru, domaćinu Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Bekam je potpisao unosan ugovor kako bi postao amabasador Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru 2022. godine.

Otkako je Katar 2010. godine izabran za domaćina Mundijala, konstantno se postavljaju pitanja o poštovanju ljudskih prava u toj zemlji.

"Stanje ljudskih prava u Kataru je zabrinjavajuće, od dugogodišnjeg maltretiranja radnika migranata, do ograničavanja slobode govora i kriminalizacije istopolnih odnosa", naveo je privremeni izvršni direktor Amenstija Saša Dešmuk, prenio je BBC.

"Nije iznenađujuće što Dejvid Bekam želi da bude dio tako velikog takmičenja, ali bismo ga pozvali da sazna o duboko zabrinjavajućoj situaciji u Kataru i da bude spreman da priča o tome", dodao je on.

Amnesti je nedavno naveo da su hiljade migranata radnika proteklih godina umrli tokom izgradnje infrastrukture za Svjetsko prvenstvo i da njihova smrt nije na pravi način istražena.

Bekamov portparol rekao je za BBC da je nekadašnji fudbaler "uvijek govorio o moći fudbala kao dobra na više nivoa".

"Dejvid više od decenije posjećuje Katar i igrao je za Pari Sen Žermen (čiji su vlasnici iz Katara), tako da je vidio strast za fudbalom u toj zemlji, dugoročnu posvećenost organizaciji Svjetskog prvenstva i pružanju trajnog nasljeđa za region", naveo je on.

"Kako se približavamo početku šampionata, on će se priključiti široj fudbalskoj zajednici koja se okuplja za Svjetsko prvenstvo 2022. godine i raduje se onome što misli da će biti sjajan turnir", dodao je.

Norveški i njemački fudbaleri su nedavno uoči utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nosili majice kojima su podržali ranike migrante u Kataru. Oni su obukli crne majice, a na svakoj je bilo ispisano po jedno slovo koje je na kraju činilo poruku "Human Rights" (ljudska prava).

Izvor blizak Bekamu rekao je da nekadašnji fudbaler vjeruje da će prvi Mundijal održan u pretežno muslimanskoj zemlji biti važan za region i da će inspirisati pozitivne promjene.

Svjetsko prvenstvo održaće se od 21. novembra do 18. decembra u Kataru.

Bonus video: