Čovjek koji je organizovao let Emilijana Sale proglašen krivim

Henderson je ranije ovog mjeseca priznao da je pokušao da pusti na let putnika bez validne dozvole ili odobrenja, ali je negirao odvojenu optužbu da je doveo u opasnost bezbjednost letjelice

3450 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dejvid Henderson, organizator leta u kojem je 2019. godine poginuo argentinski fudbaler Emilijano Sala, proglašen je danas krivim za ugrožavanje bezbjednosti aviona.

Sud u Kardifu proglasio ga je krivim većinom glasova 10-2, a konačna presuda će biti donijeta 12. novembra.

Avion u kojem su bili 28-gododišnji Sala i pilot Dejvid Ibotson (59) srušio se u Lamanšu u januaru 2019. godine. Tijelo Sale pronađeno je narednog mjeseca, ali ne i tijelo pilota.

Henderson je ranije ovog mjeseca priznao da je pokušao da pusti na let putnika bez validne dozvole ili odobrenja, ali je negirao odvojenu optužbu da je doveo u opasnost bezbjednost letjelice.

On je prema optužnici zamolio Ibotsona da upravlja avionom, dok je na odmoru, a Ibotson nije imao dozvolu za komercijalne letove, kao ni za noćne letove.

Na ročištu u oktobru 2020. godine rečeno je da je Ibotsonu dozvola za komercijalno upravljanje avionom istekla u novembru 2018. godine.

Odjeljenje za istrage vazdušnjih nesreća izvijestilo je početkom godine da je pilot izgubio kontrolu nad letjelicom tokom manevra izvedenog prevelikom brzinom. Istražitelji takođe vjeruju da je pilot "verovatno" bio opijen ugljen-monoksidom iz izduvnog sistema motora.

Sala je od 2015. do 2019. godine nastupao za francuski Nant, iz kojeg je trebalo da pređe u ekipu Kardifa.

Bonus video: