Napad prodaje ulaznice, odbrana osvaja titule

Ovo su ekipe sa najmanje primljenih golova u Evropi: Ajaks, Čelsi, Napoli, Dinamo Kijev... U elitnom društvu je i Sutjeska, sa samo tri primljena gola u 10 kola, ali ne treba zaboraviti činjenicu da je Telekom 1. CFL na poraznom 53. mjestu od 55 nacionalnih šampionata u Evropi

2916 pregleda 4 komentar(a)
Ajaks je primio samo dva gola u Holandiji, a najmanje u Evropi, Foto: Peter Dejong
Ajaks je primio samo dva gola u Holandiji, a najmanje u Evropi, Foto: Peter Dejong

Napad prodaje ulaznice, odbrana osvaja titule - staro je, nepisano fudbalsko “pravilo”.

Zato i ne čudi što su ekipe koje imaju najčvršće odbrane na vrhu, ili u vrhu nacionalnih evropskih šampionata, glavni kandidati za titulu.

Fudbaleri Ajaksa u holandskoj ligi nemaju konkurenciju. Nakon 10 odigranih kola, tim iz Amsterdama je od mogućih 30 osvojio 25 bodova - četiri više od PSV-a, kojeg je u prethodnom kolu savladao 5:0. “Kopljanici” igraju najljepši fudbal u Holandiji i prvi su kandidati za titulu, koju su osvajali 2019. i 2021. godine (2020. je takmičenje prekinuto zbog koronavirusa).

Ekipa Erika ten Haga, po običaju, igra vrlo efikasno, postigla je 37 golova, ali ono što upada u oči i što pravi razliku u odnosu na konkurenciju je odbrana - samo dva gola u prvenstvu primio je slavni amsterdamski klub. Nijedna ekipa u Evropi nije primila manje pogodaka od holandskog giganta u ovoj fazi sezone.

Poslije Ajaksa, timovi sa najmanjim brojem primljenih pogodaka su Čelsi, Napoli, Dinamo Kijev i - Sutjeska. Mreža ovih ekipa zatresla se svega tri puta. Čelsi je odigrao devet, Napoli deset, a Dinamo Kijev i Sutjeska po 12 utakmica.

Fudbaleri Čelsija
Fudbaleri Čelsijafoto: Reuters

Po četiri pogotka u dosadašnjem dijelu šampionata primili su Mančester siti, lisabonski Sporting, Olimpijakos i moldavski Šerif, dok je Partizan juče primio peti... “Lavovi” iz Lisabona odigrali su devet utakmica, srpski tim 14, grčki sedam, a moldavski 11.

U Njemačkoj najmanje golova nije primio Bajern već - trećeplasirani Frajburg, čija se mreža zatresla šest puta na devet mečeva. Dva gola više primili su Bavarci. U španskoj La Ligi najmanje golova primio je osmoplasirani Atletik Bilbao, takođe šest. Po šest puta zatresla se i mreža Tirane, Teute i Partizanija u Albaniji.

U Škotskoj su najmanje pogodaka primili Dandi junajted i Seltik (7), kao i Salcburg u Austriji, slovenački Bravo, makedonski Škupi, poljski Leh, Kliftonvil u Sjevernoj Irskoj, Trnava u Slovačkoj, odnosno rumunska UTA Arad.

Za naše prilike, Sutjeska ima dobru odbranu
Za naše prilike, Sutjeska ima dobru odbranufoto: Telekom 1. CFL/FSCG

Gol više primili su fudbaleri francuske Nice, češkog Plzenja, švajcarskog Bazela, jermenskog Ararata, velškog TNS-a i turskog Hatajspora.

Midtjiland je u Danskoj primio devet, a Dinamo Zagreb i Osijek u Hrvatskoj po 10 pogodaka.

Sutjeska se ovdje nalazi u elitnom društvu, ali ne treba zaboraviti činjenicu da crnogorski šampionat na Uefinoj rang-listi klupskih koeficijenata zauzima porazno 53. mjesto u konkurenciji 55 domaćih prvenstava. Iza Telekom Prve crnogorske lige samo su šampionati Andore i San Marina. U ovim zemljama je tek početak lige, a lider u Andori je Inter Eskaldes, koji nakon pet mečeva nije primio pogodak, dok je u San Marinu prva La Florita, čija se mreža zatresla jednom na šest mečeva.

Ekipe sa najmanje primljenih golova

1. Ajaks 2 gola (10 mečeva)

2. Čelsi 3 (9)

3. Napoli 3 (10)

4. Dinamo Kijev 3 (12)

5. Sutjeska 3 (12)

6. Mančester siti 4 (9)

7. Sporting 4 (9)

8. Olimpijakos 4 (7)

9. Šerif 4 (11)

10. Partizan 5 (14)

Bonus video: