Govedarica: Ekipa raste, Rudar na dobitku

U Rudaru stasava generacija za budućnost pljevaljskog kluba, trener Zoran Govedarica ne krije da je najveća ambicija razvoj mladih igrača

6794 pregleda 1 komentar(a)
Foto: FK Rudar Pljevlja
Foto: FK Rudar Pljevlja

Rudar je u sezonu ušao sa ambicijom da se bori za Evropu, ali pogled na tabelu nakon 12 prvoligaških kola i sedmo mjesto sa 15 bodova, pokazatelj su da je pred klubom iz Pljevalja težak posao. Ipak, u Kupu Crne Gore Rudar je demonstrirao sjajan fudbal u pobjedi and Arsenalom (3:0), i plasirao se u četvrtfinale takmičenja koje je osvajao četiri puta, a iz kojeg pobjednik ima vizu za evropske kvalifikacije.

U Rudaru, međutim, ne žele da se osvrću na protekli prvenstveni period, iako ne kriju zadovoljstvo igrom u osmini finala Kupa.

”Pokazalo se da je izostanak rezultatskog pritiska oslobodio ekipu i da je igra bila neuporedivo poletnija, ljepša, lepršavija nego u prvenstevnim utakmicama. Nismo im nametali imperativ borbe za taj trofej, ali nama jeste cilj da igrače naučimo da igraju pod teretom važnosti utakmica. Ekipa Rudara je mlada, o čemu svjedoči podatak da imamo četvoricu prvotimaca koje ne doživljavamo kao bonus fudbalere. Oni zaslužuju mjesto u ekipi, a da je tako svjedoči podatak koji je mnogima promakao. Kapiten Rudara u odsustvu Milije Golubovića u posljednoj prvenstvenoj utakmici bio je 18-godišnji Aleksa Golubović. Ne samo da je odigrao svih 90 minuta, već je bio pravi lider u remiju sa Dečićem”, objasnio je Zoran Govedarica, trener Rudara.

Pljevlja su tradicinalno najveći fudbalski centar u sjevernom dijelu države, sa Rudarom kao standardnim prvoligašem, ali i klubom koji se bori i osvaja trofeje.

”Naš prvi cilj nije plasman u evrokupove, već afirmacija fudbalera. Djeca u Pljevljima znaju da ako dobro rade i napreduju da će dobiti priliku, u Rudaru ili Breznici, koja je afirmisan ženski klub sa nastupima u evropskoj eliti. Mi smo sigurno klub koji je ove sezone dao šansu najvećem broju mladih igrača i jedva čekam pravu priliku da i omladinac Stefan Golubović debituje u špicu napada. Šanse su iskoristili Aleksa Goubović, supertalentovani golman Vladan Vojinović, Ognjen Gašević, Vuk Striković.., a Marko Čavor i Miloš Zečević su tek prerasli tu granicu bonus igarča. Rudar igra sa šestoricom fudblaera do 22 godine”, ne bez ponosa je istakao iskusni strateg.

Govedarici je Rudar četvrti klub u Crnoj Gori, nakon Grblja, Budućnosti i OFK Titograda.

”Na stranu uspjesi sa Grbljem, Budućnosti, kao najveće dostignuće doživljavam uzlet mladih igrača i njihov proboj i afirmaciju. Ne sumnjam da će Aleksa, Vlado, Ognjen, Marko..., i još niz drugih mladih igrača se dokazati i afirmisati. A prilike u Rudaru ima. Pomno pratimo i tržište, jer u klubu je odlična hemija i želje sportskog sektora već su predočene upravi u susret zimskom prelaznom roku. Ništa se ne radi slučajno, naprečac. Svlačionica još mora da uči, jer vidna je žeđ svih mladih igrača da se nametnu. Želja je ogromna”, objasnio je Govedarica.

Bonus video: