Mati Keš debituje za Poljake, iz Varšave demantuju: Ne zove se sada Mateuš Gotovka

Selektor Poljske Paulo Fonseka uvrstio desnog beka Aston Vile na spisak za posljednje utakmice kvalifikacija za Mundijal u Kataru, protiv Andore i Mađarske

3322 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prije dvije godine, desni bek Notingem foresta Mati Keš je izrazio želju da zaigra za reprezentaciju Poljske, zemlje iz koje mu je majka.

Mladog Engleza tada niko nije shvatao ozbiljno, ali je u septembru ove godine konačno podnio zahtjev za državljanstvo, koje je potpisao predsjednik Andžej Duda, pa je Keš 26. oktobra i zvanično dobio novi pasoš.

Sada će mu se ispuniti san - selektor Poljske Paulo Fonseka ga je uvrstio na spisak za posljednje utakmice kvalifikacija za Mundijal u Kataru, protiv Andore i Mađarske.

Keš je od prošle sezone nezamjenljiv član startne postave Aston Vile, a u formaciji 3-5-2 koju forsira Fonseka vrlo lako bi mogao da iz startne postave istisne igrača Derbi kauntija, Kamila Jozvijaka.

Oko 24-godišnjeg fudbalera se posljednjih dana diglo i mnogo prašine, a sve zbog želje „Sana” da se malo našali.

Engleski tabloid je objavio fotomontažu lične karte sa podacima Keša, ali i prevedenim imenom Mateuš Gotovka.

Poljski mediji su „raskrinkali” taj pokušaj i objasnili da ta šala „Sana” nije baš uspješna, ni zbog prezimena, jer Gotovka nije prevod za keš, ni zbog broja lične karte (012345).

Keš je, pak, pokazao da je dobro savladao poljski, jer se 26. oktobra, kada je dobio državljanstvo, na Tviteru zahvalio na tom jeziku.

„Ovo je veoma važan dan za mene i moju porodicu. Poljske vlasti su prihvatile moju aplikaciju za državljanstvo. Želim da zahvalim predsjedniku, mojoj porodici i ostalim ljudima koji su mi u ovome pomogli. Vrijeme je za nove izazove, daću svoj maksimum za ovu zemlju”, napisao je Keš.

Bonus video: