Prevara, zloupotreba položaja...: Podignuta optužnica protiv Platinija i Blatera

Nakon šest godina istrage, optuženi su da su "nezakonito dogovorili isplatu dva miliona švajcarskih franaka od strane FIFA", odnosno 1,8 miliona eura, "u korist Mišela Platinija", piše u saopštenju konfederalnog tužilaštva

17828 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mišel Platini i Sep Blater optuženi su u Švajcarskoj za nekoliko kaznenih djela, uključujući "prevaru", u slučaju sumnjive isplate zbog koje su od 2015. godine suspendovani iz fudbala, objavilo je u švajcarsko tužilaštvo.

Sada je na Saveznom kaznenom sudu u Belinconi da potvrdi ovu optužnicu i odluči o održavanju procesa protiv dvojice bivših čelnika, takođe procesuiranih za "nepošteno upravljanje", "zloupotrebu položaja" i "krivotvorenje hartija od vrijednosti".

Nakon šest godina istrage, optuženi su da su "nezakonito dogovorili isplatu dva miliona švajcarskih franaka od strane FIFA", odnosno 1,8 miliona eura, "u korist Mišela Platinija", piše u saopštenju konfederalnog tužilaštva.

Platini, trostruki osvajač Zlatne lopte bio je savjetnik Sepa Blatera između 1998. i 2002, a tokom njegovog prvog mandata na čelu FIFA prema ugovoru potpisanom 1999. uz godišnju naknadu od 300.000 švajcarskih franaka.

Međutim, 2011. godine, "više od osam godina nakon završetka svoje savjetničke djelatnosti", bivši as "položio je potraživanje od dva miliona franaka", koje je FIFA platila "uz pomoć" Sepa Blatera što tužilaštvo smatra "neutemeljenim".

Njih dvojica su od početka uvjeravali istražna tijela da su usmeno dogovorili godišnju platu od milion švicarskih franaka za ovaj savjetodavni rad, što tada nisu dopuštale finansije FIFA, te da je isplata Platiniju jednostavno kasnila.

Prevara se u Švajcarskoj kažnjava s pet godina zatvora "ili novčanom kaznom".

Bonus video: