Golman i plejmejker: Šarkić u četiri kategorije najbolji čuvar mreže u Čempionšipu

Čak na osam mečeva u dosadašnjih 16 kola Šarkić je sačuvao mrežu Birmingema, po čemu je rekored u ligi, iako je njegov tim tek 13. na tabeli

5910 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Club/Twitter
Foto: Club/Twitter

Crnogorski golman Matija Šarkić ponovo je sinoć sačuvao mrežu Birmingema u pobjedi nad Bristolom (3:0), u 16. kolu Čempionšipa, drugog po rejtingu fudbalskog takmičenja u Engleskoj.

Kako Šarkić brani ove sezone, najbolje pokazuje i to da iako je njegov tim u drugoj polovini tabele - 13, od ukupno 24 tima, on je trenutno prvi na listi golmana Čempionšipa po broju mečeva u kojima je sačuvao mrežu.

Ukupno, osam puta na 16 mečeva ove sezone Šarkić nije primio gol, čime se dolazi do impresivnog podatka da se njegova mreža u prosjeku trese svaku drugu utakmicu.

Nije, međutim, samo to po čemu se 24-godišnji golman Vulverhemptona na pozajmici u Birmingemu odvaja od konkurencije.

Šarkić je, naime, najbolji u još tri kategorije, koje nisu klasično "golmanske", ali koje čine golmana u modernom smislu te riječi.

Prvi je, naime, po broju kreiranih šansi (!?) - tri puta je degažmanom sa svoje polovine lansirao saigrače u gol prlike.

Prvi je i po broju preciznih dugačkih pasova (180), te prvi po broju dodavanja iz svog šesnaesterca u posljednju trećinu terena (95).

"Plejmejker", kosnstatovao je engleski "Klub".

Matija Šarkić je dva puta čuvao mrežu naše reprezentacije u ovim kvalifikacijama, protiv Holandije i Norveške.

Bonus video: