Posljednji krik tehnologije: Ovako će izgledati novi stadion Reala

Na rekonstruisanom "Santjago Bernabeuu" neće se igrati samo fudbalski, već i teniski, košarkaši, NFL mečevi... Stadion će uključivati i hotel, restorane, tržni centar, na njemu će se održavati i koncerti i modne revije, a sistem kojim se pritiskom na dugme mijenja vrsta podloge posebno je impresivan

20007 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Real Madrid
Foto: Real Madrid

Kada se završi rekonstrukcija, madridski hram fudbala "Santijago Bernabeu" biće - digitalni stadion budućnosti, poručuju iz Real Madrida.

Rekonstrukcija koje je počela 2019. godine, a koja je ubzrana zbog prekida takmičenja usljed koronavirusa 2020. trebalo bi da bude završena 2022.

Tada će u širem centru Mardida, oblasti Ćamartin, zablistati - najmoderniji stadion na svijetu, dostojan imena najtrofejnijeg kluba na svijetu.

Samim činom što se nisu odlučili za izgradnju novog, već rekonstrukciju postojećeg, u "kraljevskom klubu" su sačuvali tradiciju, oplemenjenu sa posljednjim krikom tehnologije.

Rekonstrukcija će koštati 525 miliona eura, kapacitet će biti povećan za 4.000 mjesta, uz dodatak cijelog nivoa na tribinama, pa će i visina stadiona biti povećana za 10 metara, što će donijeti ukupni kapacitet od 85 hiljada stolica.

Najveći izazov za graditelje predstavljaće postavljanje pokretnog krova - za svo to vrijeme Real će na "Bernabeuu" igrati utakmice!

"Projekat je složen jer neće zaustaviti fudbal. To odeževa radove, jer je krov iz jednog dijela i pokriva cijeli stadion. Krov ćemo podići nako kako su to radili stari Rimljani, ali uz modernu tehnologiju mostova i ski liftova - unutrašnji prsten krova biće podignut povlačenjem struna sa hidrauličnim dizalicama. Uradićemo to u vrlo kratkom vremenskom intervalu, tokom ljeta, kako se ne bi remetio sportski kalendar", rekao je Tristan Lopes Ćićeri, koji je na čelu tima za rekonstrukciju.

Novi "Santjago Bernabeu" neće biti samo fudbalski objekat - na njemu će se moći da se održavaju košarkaške utakmice, teniski mečevi, NFL spektakli, ali i koncerti, modne revije, razni događaji...

Sistem kojim se mijenja podloga, maltene pritiskom na dugme - posebno je impresivna.

Stadion Reala ujedno će bit i hotel (najskuplje sobe imaće pogled na teren), tržni centar, imaće imaće niz restorana...

"Postoje mjesta kao što je 'Bernabeu' koji se nalaze u centru grada i šteta je da nemaju više događaja od 35-40 utakmica godišnje. Želimo da privučemo turiste tokom cijele godine", dodao je Ćićeri.

Okretanje modernom, međutim, mogao bi da znači i prekid jedne tradicije - očekuje se, naime, da će Real prodati prava na ime stadiona, pa bi "Santjago Bernabeu" kada se završi mogao da se zove po nekom sponzoru.

Bonus video: