Matija Šarkić - na korak od sna: Za mene nema prepreke

Nakon što je prošao fudbalsku akademiju Anderlehta, 24-godišnji Šarkić je od 2015. član premijerligaških klubova, prvo Aston Vile, sada Vulverhemptona. Prolazi, međutim, put koji je uobičajen u engleskoj fudbalskoj hijerarhiji – stiče iskustvo, čvrstinu i samopouzdanje na pozajmicama

23884 pregleda 3 komentar(a)
Matija Šarkić, Foto: FSCG
Matija Šarkić, Foto: FSCG

Matija Šarkić je najveći dio života proveo u Belgiji, a rođen je u Engleskoj, gdje i stvara karijeru u najjačoj mogućoj konkurenciji.

Ali, da Crnu Goru osjeća kao domovinu pokazuje i time što za crnogorske medije želi da priča na crnogorskom, koji iz dana u dan govori sve bolje.

“Srce mi je u Crnoj Gori. Velika mi je čast da branim za reprezentaciju moje države”, kaže Šarkić, golman Birmingema, za TV Vijesti.

Nakon što je prošao fudbalsku akademiju Anderlehta, 24-godišnji Šarkić je od 2015. član premijerligaških klubova, prvo Aston Vile, sada Vulverhemptona. Prolazi, međutim, put koji je uobičajen u engleskoj fudbalskoj hijerarhiji – stiče iskustvo, čvrstinu i samopouzdanje na pozajmicama.

“Imao sam dosta teških sezona, nije bilo lako. Ali, radom je sve moguće, a sve što sam prolazio doživljavao sam kao mogćnost da naučim više”.

Ove sezone brani u najvećem engleskom rangu u dosadašnjem dijelu karijere – standardan je na golu Birmingema. Na korak je od Premijer lige, svog fudbalskog sna.

“Branio sam i u osmoj ligi, za Stratford”, priča Šarkić.

“Morao sam da napravim ponekad dva koraka nazad za jedan naprijed. Bio sam i u Škotskoj, zatim u Ligi 1, pa sada u Birmingemu, kao stepenici za krajnji cilj – Premijer ligu”.

To što ga je jedan dio puta vodio do osmog ranga engleskog fudbala govori koliko je teško izboriti se za mjesto na velikoj sceni, ali na pitanje šta mu je bila najveća prepreka u karijeri, odgovara bez mnogo razmišljanja:

“Za mene nema prepreke, samo prilika da naučim nešto novo i da budem bolji”.

Šarkić je u najboljem momentu karijere, odličan je na golu Birmingema, jedan je od najboljih u Čempionšipu. Dolazak iz Volvsa bila je prava odluka, u kojoj mu je pomogao Endi Maršal, trener golmana sa kojim je sarađivao u Aston Vili.

“On mi je puno pomogao, a kroz rad, treninge i analize napredujem, a to mi je i cilj u Crnoj Gori – da pomognem timu i da rastem kao golman. Zadovoljan sam kako je u Birmingemu, a vjerujem da će da bude bolje. Želim da branim na najvećem nivou”.

Matija Šarkić
foto: Club/Twitter

Kada se pomene Čempionšip – asocijacije su naporan ritam mečeva, mnogo duela, čvrstih momaka na terenu, gužvi pred golom, šuteva...

Baš takvo je to takmičenje, kaže Šarkić.

“Teško je, utakmice zahtjevne su i fizički i mentalno. Nemamo mnogo vremena za treninge, mnogo je mečeva, to je jedna od najtežih liga na svijetu. Za mene je to dobra mogućnost da se pokažem”, ističe Šarkić.

U Birmingemu ga trenira Li Bojer. Onima koji prate engleski fudbal dobro poznata faca – nekadašnji igrač i član slavne generacije Lidsa, koja je 2001. došla do polufinala Lige šampiona, sa Alanom Smitom, Riom Ferdinandom, Markom Vidukom, Džonatanom Vudgejtom, Harijem Kjuelom, Dominikom Mateom...

“Kao i svaki veliki trener, i on zna kada da bude miran, a kada da pogura igrače. Pravi je”, ističe Šarkić.

Bojer i članovi stručnog štaba Birmingema, osim što uvijek iskažu posebno zadovoljstvo kada Šarkić ostvari – clean sheet – sačuva gol, insistiraju na komunikaciji golmana sa saigračima iz odbrambenog bloka.

Takav odnos želi i da ostvari u našem nacionalnom timu.

“Komunikacija i organizacija su važni. Volim da komuniciram sa saigračima, želim da to radim i u reprezentacija, zato se i dodatno trudim da što bolje savladam naš jezik, bilo bi lakše”.

Matija Šarkić, Holandija - Crna Gora
foto: Beta/AP

Šarkić je prošao mlađe selekcije Crne Gore, za najbolji tim je upisao tri nastupa, sa 24 godine predstavlja i sadašnjost i budućnost.

Ambicije su mu visoke, ali naučio je – korak po korak.

“Naše ambicije treba da budu da odemo na veliko takmičenje. Mislim da će sve doći na svoje. Kao i u klubu, potrebno je da se sve posloži, da se namjesti, da budemo zdravi kako bismo došli do tog nivoa”, rekao je Šarkić.

Bonus video: