Željko Petrović pred duel Crna Gora - Holandija: Što duže učinimo meč interesantnim, uspjeh će biti veći

Crna Gora sjutra dočekuje Holandiju (20.45) u kvalifikacijama za Mundijal, o utakmici za “Vijesti” priča najpoznatiji Crnogorac u Holandiji - Željko Petrović

6889 pregleda 1 komentar(a)
Željko Petrović, Foto: Printscreen
Željko Petrović, Foto: Printscreen

Holandija je treća najveća i najatraktivnija fudbalska reprezentacija koja stiže u Podgoricu, nakon Italije i Engleske.

Prava je šteta što će sjutrašnjem hepeningu pod Goricom, zbog covid-ograničenja i zatvaranja dvije tribine (kazne Fife), moći da prisustvuje samo oko 2.000 navijača, i što Crna Gora dva kola prije kraja kvalifikacija nema objektivnih šansi da se bori za nešto više od 4. mjesta u grupi G.

Teorija, doduše, i dalje postoji, ali je vjerovatnoća da se uz trijumfe naše selekcije nad Holandijom i Turskom poklope još tri rezultata - da Gibraltar pobijedi Tursku u Istanbulu, da Letonija do vrha napuni mrežu Norveške u Oslu, a da Norvežani potom “stradaju” u Amsterdamu - jednaka mogućnosti da na zemlju sjutra slete Marsovci.

Daleko, međutim, od toga da selekcija Miodraga Radulovića protiv tima Luja van Gala igra beznačajnu utakmicu - navodi Željko Petrović, čovjek koji je najveća fudbalska (i ne samo fudbalska) spona između Crne Gore i Holandije.

- Ovo je fantastična utakmica i prilika za Crnu Goru, dolazi velikan, evropska velesila, utakmica će se gledati u cijeloj Evropi i to je dobra šansa za promociju crnogorskog fudbala i fudbalera - kaže Petrović za “Vijesti”.

Igračima ne bi smjelo da nedostaje motiva, uprkos tome što meč nema preveliki takmičarski značaj za Crnu Goru.

- Nije nakon Italije i Engleske dolazila jača reprezentacija u Crnu Goru i zaista je šteta što neće moći da bude više publike. Ovo govorim iz razloga što Holanđani stvarno respektuju našu reprezentaciju i naš fudbal, mnogo više nego neke druge, da ih tako nazovem, manje reprezentacije - kaže Petrović, koji preko 20 godina živi u Holandiji, gdje je igrao i vodio brojne klubove, sarađivao sa legendarnim holandskim trenerima.

Van Gal, dakle, nije pričao iz puke kurtoazije kada je uoči septembarskog meča u Ajndhovenu (4:0 za “oranje”) hvalio crnogorsku defanzivnu postavku, ili kada je prije dva dana hvalio individualne kvalitete našeg tima.

”Van Gal jeste stari vuk, iskusan, “premazan”, veliki znalac, sve osobine koje mogu da krase nekog trenera sakupljene su u njemu, ali je to istovremeno i čovjek koji uvijek priča šta misli. Nema kod njega foliranja, nema “trange-frange” - ističe Petrović.

Na crnogorskim fudbalerima je da pokušaju da opravdaju riječi popularnog Poručnika.

Sa septembarskog meča Holandija - Crna Gora u Ajndhovenu
Sa septembarskog meča Holandija - Crna Gora u Ajndhovenu foto: FSCG

”Holandija je jaka, svjetska reprezentacija, prepuna individualnog kvaliteta. Dolaskom Van Gala organizovana na višem nivou nego ranije i sigurno je favorit protiv Crne Gore. Treba joj pobjeda i igraće na pobjedu. Naša reprezentacija treba da odgovori na svoj način - disciplinom u igri, velikim motivom. Da bi se ugrozila takva reprezentacija kao što je Holandija sigurno je potrebno i malo sreće, ali je disciplina mnogo važna, prije svega u defanzivi. Kada igrate protiv takvih timova ne smijete da se opustite, ne smijete da dođete u iskušenje da se “raširite” po terenu, prije svega defanzivno, jer igrači kao što su Depaj, Malen, Bergvajn i ostali, koji su veoma brzi, to munjevito kažnjavaju. Zna to i selektor Radulović zato sam siguran da Crna Gora neće podbaciti u tom dijelu, a na drugoj strani, sigurno će se ukazati šansa. Treba biti strpljiv i sačekati je da bi se ostvario neki pozitivan rezultat - da li je to remi, ili možda minimalan poraz, sve zavisi kako se pokažete i kako se suprostavite favoritu - naglašava Petrović.

- Što duže i što više Crna Gora učini utakmicu interesantnom i zanimljivom, to će uspjeh biti veći - navodi nekadašnji fudbaler PSV Ajndhovena, trener Viljema II, Den Haga, RKC Valvajka...

Petrović, pomalo emotivno, ipak žali što do susreta Holandije i Crne Gore nije došlo prije sedam-osam, ili 10 godina, kada su “sokoli” imali bolji tim, kada su bili evropski hit, kada je bilo najljepše, kako ističe 55-godišnji trener, biti Crnogorac u Holandiji.

- Crna Gora je tada bila blizu velikog takmičenja, što je podvig nad podvizima. Teško je da tako mala zemlja dugo ostane u vrhu, a sve je sada teže kada dolazite iz četvrtog šešira, kada u svakom momentu imate dvije-tri reprezentacije koje su jače od vas.

Moramo nešto da “izmislimo” - ako smo treći rang, da barem ostanemo treći

Petrović je na interesantan način uporedio Holandiju i Crnu Goru...

- I Holanđani su mali, baš kao i mi - za njihovo poimanje, zemlja od 18 miliona stanovnika teško na duži rok može da ostane na vrhu u konkurenciji Njemačke, Francuske, Italije... Holanđani to nekako uspijevaju, tri puta su igrali finala SP, bili su evropski prvaci, a prava je katastrofa kada preskoče veliko takmičenje. Zato se uvijek trude da ponude nešto novo, da nađu način da ostanu konkurentni i pariraju većim i fudbalski moćnijim zemljama. Zato su ulaganja u fudbal, u mlađe kategorije, basnoslovna. Stalno se prave analize, debate su svakodnevne, traže se nova rješenja.

U sličnoj poziciji je i Crna Gora, ali na nižem nivou.

- Zemlja od 600 hiljada stanovnika ne može da bude u evropskom vrhu, posebno ne da to radi u kontinuitetu. Ali, ako smo treći nivo, zašto ne uradimo sve da se stabilizujemo, da ostanemo treći nivo? Ovo nije kritika, pričao bih isto ma ko da vodi fudbal u Crnoj Gori, znam da je i Savez uložio mnogo, ali moramo da probamo, da pokušamo da “izmislimo” nešto. Makar to bili kampovi, akademije, stopostotna posvećenost radu sa mladima. Jer, u Crnoj Gori se voli fudbal, niko ne može da me ubijedi u suprotno. Znam da nije lako, da nije čak ni sve u novcu, kojeg takođe nema previše, znam da je problem infrastruktura, pa i naš mentalitet gdje mislimo da sve znamo, ali moramo da pokušamo nešto, da uvijek iznova i iznova tražimo rješenja - poručuje Petrović.

Bonus video: