Organizatoru tragičnog leta Emilijana Sale zatvorska kazna od 18 mjeseci

Tužilac je optužio Hendersona da je djelovao u "sopstvenom finansijskom interesu", znajući da pilot nije kvalifikovan

4591 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Posrednik koji je organizovao let aviona koji se srušio, kada je poginuo fudbaler Emilijano Sala, osuđen je danas na 18 meseci zatvora jer je angažovao pilota za koga je znao da nije kvalifikovan.

Poslije dve nedjelje saslušanja i sedam sati vijećanja, porota suda u Kardifu proglasila je biznismena Dejvida Hendersona krivim za nepromišljenost ili nemar.

On je priznao krivicu za prevoz putnika bez ovlašćenja.

Mali privatni avion u kome su bili Sala i pilot Dejvid Ibotson srušio se u Lamanšu u januaru 2019. godine. Tijelo 28-godišnjeg Sale pronađeno je nakon više od dva mjeseca od nesreće, ali ne i tijelo 59-godišnjeg pilota.

Sala je iz Francuske putovao u Englesku, nakon što je iz Nanta prešao u Kardif za 17 miliona eura.

Prema navodima tužilaštva, Henderson je trebalo da upravlja avionom, ali je tada sa suprugom bio na odmoru u Parizu, zbog čega je angažovao Ibotsona.

Ibotson nije imao dozvolu za komercijalne i noćne letove.

Tužilac je optužio Hendersona da je djelovao u "sopstvenom finansijskom interesu", znajući da pilot nije kvalifikovan.

"Ignorisao je određene (bezbjednosne) zahtijeve kada je to odgovaralo njemu i njegovim poslovnim interesima", naveo je tužilac Martin Gudi.

Vlasnica malog aviona Fej Kili je tokom svjedočenja navela da je izričito tražila od okrivljenog da više ne koristi usluge Ibotsona, poslije nekoliko prijavljenih prekršaja.

Odbrana Dejvida Hendersona odbacila je optužbe za nepromišljenost, rekavši da su kršenja propisa za koja se tereti njihov klijent "čista papirologija" i da letjelicu nisu dovela u opasnost.

Njegov advokat Stiven Spens rekao je da je jedina razlika između komercijalne i privatne dozvole mogućnost da se putnici natjeraju da plate, a da to ne govori ništa o mogućnostima pilota, koji je imao više od 3.500 sati leta.

Odjeljenje za istrage vazdušnih nesreća izvestilo je početkom godine da je pilot izgubio kontrolu nad letjelicom tokom manevra izvedenog prevelikom brzinom. Istražitelji takođe vjeruju da je na pilota "vjerovatno" uticao i ugljen-monoksid iz izduvnog sistema motora.

Bonus video: