Iskustvo i golgeterski njuh: Žarko Korać je adut Jedinstva u borbi za elitu

Iskusni napadač, prvi crnogorski fudbalski šampion sa Zetom 2007, sada predvodi matični klub u pohodu ka eliti

3157 pregleda 3 komentar(a)
Žarko Korać, Foto: Privatna arhiva
Žarko Korać, Foto: Privatna arhiva

Najbolji napad sa 23 gola, najbolja odbrana sa četiri primljena pogotka nakon 15. kola Druge crnogorske fudbalske lige, i kao logičan slijed - prva pozicija na tabeli. Fudbaleri Jedinstva su u nizu od pet pobjeda, pa sa 36 bodova imaju pet više od prvog pratioca Arsenala.

Izabranici Vuka Bogavca ne kriju da žele da se kao prvoplasirani vrate u društvo najboljih domaćih klubova, gdje je bjelopoljski klub posljednji put bio prije pet godina. Svjesni su, međutim, da neće biti lako.

”Za sada sve ide kako treba. Sve ciljeve ispunjavamo i samo se nadamo da će tako potrajati. Naša odbrana je najbolja, napad takođe, pa kada ekipa igra kako treba onda ni golovi nisu problem. Trener je napravio dobar spoj iskusnih i mladih igrača, od kojih su se izdvojili Aldin Mušović, Danis i Šaban Kolić, koji je pozvan i u mlađe reprezentativne selekcije. Atmosfera i razumijevanje su na maksimalnom nivou, a Jedinstvo sada ima i upravu koja želi da radi”, rekao je napadač Žarko Korać.

Iskusni golgeter, osvajač prve titule crnogorskog šampiona sa Zetom 2007, nakon što je dugo godina bio u inostranstvu, najviše u Izraelu, odlučio je da pomogne klubu u kojem je fudbalski prohodao.

”Bukvalno sam odrastao na ovom stadionu na Nikoljcu, jer mi je stan bio na 20 metara od njega. Iako sam imao dobar učinak u posljednjoj sezoni u Izraelu, problemi sa odlascima i kovid ograničenja uticala su na moju odluku da se vratim kući. Taj profesionalni igrački cilj da godinama u kontinuitetu igram vani sam ispunio. U odličnoj sam formi, imao sam sreću da me zaobiđu povrede, a na to je uticao i moj profesionalan odnos prema fudbalu. Sada sam u prilici da mogu da pomognem klubu, ali i brojnim mladim igračima da postanu bolji”, kaže 34-godišnji napadač.

Korać je u devet nastupa postigao sedam golova i na diobi je prvog mjesta liste strijelaca. On je u karijeri dva puta bio najbolji strijelac Prve lige.

”Kasnio sam sa početkom priprema, propustio prvih pet utakmica. I taj poraz Jedinstva u prvom kolu je bio bez mene. Neće, međutim, biti lako, Bokelj i Arsenal će nam biti veliki konkurenti. Naročito Tivćani, koji su dobili ogromnu finansijsku podršku. Novac je ovdje ipak presudan za rezultate, treba očekivati da će se Arsenal pojačati. No, spremni smo za borbu.

Korać je jedan od “pionira” fudbala u samostalnoj Crnoj Gori, tu je od početka, od 2006. Tada se, tvrdi, igrao bolji fudbal, iako su uslovi bili slabiji...

"Infrastruktura je sada bolja i više ne mora da se u avgustu igra u Podgorici na nevjerovatnoj vrućini, ali kvalitet lige je slabiji. Još su najbolji igrači oni koji su bili tu i kada sam ja igrao. I to uprkos bonusima i opcijama za mlade igrače. Rezultati u Evropi su mjerilo i liga pokazuje da je, nažalost, u velikom kvalitativnom padu”, zaključio je Korać.

Bonus video: