Crna Gora - Turska: Da pomute računicu još jednom favoritu

Crna Gora - Turska (20.45) u posljednjem kolu kvalifikacija za Mundijal

21937 pregleda 34 komentar(a)
Slavlje fudbalera Crne Gore nakon izjednačenja u Istanbulu, Foto: Reuters
Slavlje fudbalera Crne Gore nakon izjednačenja u Istanbulu, Foto: Reuters

Duelom protiv Turske pod Goricom (20.45) najbolji crnogorski fudbaleri večeras pod Goricom završavaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

U ciklusu u kojem su rano ostali bez realnih šansi da se bore za drugo mjesto i plasman u baraž, ponajviše zbog dva naivna poraza od Norvežana, “sokoli” će pokušati da poprave utisak u posljednjem meču, koji su već “podebljali” fenomenalnim remijem protiv Holandije prije tri noći.

Ipak, duel pod Goricom neće biti lišen neizvjesnosti i dramatike, jer Turci dolaze po pobjedu (ili bod) koji su im neophodni za plasman u plej-of za Mundijal. “Sokolima”, s druge strane, meč nije rezultatski značajan, ali je upravo utakmica protiv Holandije pokazala da se momci Miodraga Radulovića još bolje snalaze u takvim okolnostima. Sada žele da zakinu još jednog favorita, da i Turskoj pomrse račune.

Crna Gora
foto: Sofascore

U konkurenciji za meč biće i Marko Vešović, koji protiv “lala” nije igrao zbog suspenzije.

”Žao mi je što nisam igrao protiv Holandije. Bila je to velika utakmica i noć za pamćenje, značajan da se vrati vjera u reprezentaciju i da pokažemo da možemo”, rekao je igrač azerbejdžanskog Karabaga.

Crna Gora je protiv Turske u gostima izvukla bod (2:2) sjajnim pogotkom Rista Radunovića u sudijskoj nadoknadi, a u duelu sa Holanđanima nadoknadila je dva gola minusa golovima Ilije Vukotića u 82. i Nikole Vujnovića u 86. minutu.

Protiv favorita, dakle, Crna Gora se uglavom vraćala u igru, a na svih pet mečeva protiv favorita u grupi (Holandije, Norveške, Turske) prva je primala gol.

Da li će se večeres promijeniti priča, jer nije realno očekivati da se ekipa uvijek vrati?

”Velika je stvar što smo se vratili i protiv Holandije i Turske, to je znak da rastemo, da smo bolji. Imamo i mlade igrače. Osjećamo da smo mogli mnogo više, žao nam je što se ovako završilo, iako je grupa bila veoma teška”, ističe Vešović.

Rezultatski cilj protiv Turske je da se ne izgubi, a zapravo - najvažnije je da fudbaleri koji istrče na teren daju sve od sebe.

”Želimo da završimo godinu kako treba. Želja i volja su uvijek velike”, dodaje Vešović.

Crna Gora je četvrta u grupi, a nekadašnji fudbaler Budućnosti, Zvezde, Torina i Legije iz Varšave smatra da je zaslužila više i da bi bilo drugačije da uvijek nije bilo problema sa povredama, ograničenjima u putovanju, pozitivnih testova na koronavirus...

”Nismo zadovoljni rezultatima, jer osjećamo da smo napravili pomak. Nismo odigrali meč u najjačem sastavu i mislim da bi u sljedećim kvalifikacijama trebalo da tražimo šansu za iskorak. Treba da smo svjesni kvaliteta, a mislim da ulazimo sa previše respekta. Ne mislim da bi trebalo potcjenjujemo ikoga, ali da vjerujemo u sebe”.

”Sokoli” će u junu i septembru 2022. igrati B Ligu nacija, što će biti prilika da ekipa napreduje pred kvalifikacije za Euro koje počinju tek u martu 2023.

”Imamo sada i mlađih igrača, proširen je krug reprezentativaca. Želimo da odigramo dobro Ligu nacija, pa da pokušamo da u kvalifikacijama za Euro napravimo taj iskorak”, zaključio je Vešović.

Biće ovo četvrti duel Crne Gore i Turske, posljedna dva, od dosadašnja tri završena su 2:2 - naša selekcija oba puta se vratila iz minusa od dva gola, prvi put u prijateljskom meču pod Goricom 2018. (golovi Ivanića i Mugoše), kao i nedavno u Istanbulu u kvalifikacija, kada su strijelci bili Marušić i Radunović. Prvi put dvije selekcije sastale su se još 2015. u Antaliji, takođe u prijateljskom meču, a slavila je Turska 1:0 golom u posljednjim sekundama.

Bonus video: