Fudbalski svijet “u strahu” od novog ex-Ju talasa

Hrvatska i Srbija među prvih devet učesnika Mundijala u Kataru, Sjeverna Makedonija gostuje u polufinalu plej-ofa

6112 pregleda 8 komentar(a)
Slavlje srpskih fudbalera na “La Lužu”, Foto: BETA/AP
Slavlje srpskih fudbalera na “La Lužu”, Foto: BETA/AP

Na posljednjem Mundijalu sa 32 učesnika ex-Yu škola fudbala imaće šta da pokaže. Tim prije, jer su od prvih devet čekiranih viza za Svjetsko prvenstvo u Kataru naredne godine, dvije pripale Hrvatskoj i Srbiji. Rame uz rame sa Njemačkom, Francuskom, Brazilom... Uz to, Sjeverna Makedonija je obezbijedila baraž. Nije taj podatak promakao nikome, ponajmanje svjetskoj fudbalskoj javnosti.

Sa čuđenjem, doduše, dočekana je epska pobjeda Srbije u direktnom obračunu na prepunom “La Lužu” u Lisabonu, a kako i ne bi. Sam pogled na sastav Portugala izaziva strahopoštovanje i u modernom fudbalu prema kvalitetu i klasi fudbalera. Jedino se Francuska ne bi pomjerila ekipi sastavljenoj od najvećih zvijezda Mančester sitija, Pari Sen Žermena, Mančester junajteda...

Ne samo da nije prihvatila ulogu autsajdera, već se ekipa Piksija Stojkovića ponašala kao apsolutni favorit, stavom, dejstvima, samopouzdanjem. “Orlovi” su nametnuli takav ritam domaćinu, koji se pokazao nespremnim da prati, ali i da pati svih 90 minuta. Predao se Portugal, uprkos ranom vođstvu, pa je i pogodak najomiljenijeg srpskog fudbalera Aleksandra Mitrovića, samo bio pravedan rezultat velike fudbalske utakmice.

”Naša dužnost je bila da pred 65.000 navijača odigramo neuporedivo bolje. Smatram da ni 10 minuta nismo bili bolji rival od Srbije, a to je užasno. Ne postoji za mene razumno objašnjenje, jer mi možemo neuporedivo bolje. Zato sada moramo da u baražu damo sve od sebe i izborimo plasman u Katar”, kazao je dirigent igre Sitija, Portugalac Bernardo Silva.

Portugal je u igri držala nevjerovatna, možda i najbolja na defanzivna linija u Evropi, iz Mančester sitija - Ruben Dijaš, Kanselo..., manevrom i lakoćom odbijanja napada ubili bi vjeru u gol svakoj drugoj ekipi. Srbija je, međutim, imala lidera, kapitena Dušana Tadića koji nikada ne gleda ko mu je rival, i koji po pravilu uspije da kreira šanse tamo gdje ih niko drugi ne može očekivati.

Uz to, Mitrović nije svaki put izašao krvav i sa podlivima iz utakmica nacionalne selekije da bi dozvolio bilo kome, čak i svom kapitenu da na trenutak pomisli da može da mu zamrači slavu apsolutnog ljubimca navijača “orlova”. Mitrogol je opravdao tu ljubav na fantastičnu asistenciju Tadića. Za delirijum srpskih navijača, suze golgeterske ikone domaćina, Kristijana Ronalda koji prvi put u karijeri u kvalifikacionoj utakmici nije uspio da šutne na gol!

A da li su Srbi utakmicu u Lisabonu “dobili i prije početka”?

”Naš cilj nije bila utakmica u Lisabonu, to je bio samo početak cilja. Imamo potencijal za neuporedivo veće ciljeve od samog plasmana u Katar”, govorio je Piksi, koji je preporodio “orlove”.

A Hrvatska je uradila očekivano. Trebala joj je pobjeda na Poljudu, a “vatrene” nije uspjela da zaustavi ni kiša, pa je nakon poluvremena teren ličio na vaterpolo bazen. Rusija je branila remi, ali...

”Nismo uspijevali da povežemo pet dodavanja! To nije bilo zbog nedostatka klase, već su se moji igrači prepali. Ne znam čega? Eto, izgubili smo i svi su živi. Neko valjda od imena rivala, a u Hrvatskoj ih zaista ima, neko ima strah od novinara u slučaju neuspjeha. Dijelom je moja krivica, jer nakon prvog meča sa Hrvatima mislio sam da toga više neće biti”, kazao je selektor “zbornaje” Valerij Karpin.

Hrvatska jeste sa pravom bila favorit. Pogled na sastav i klubove koje predstavljaju igrači svjetskog viceprvaka u odnosu na rivala, nedvosmislen je pokazatelj. Ipak, Rusija je i pored svega izgubila naivnim autogolom Fjodora Kudrjašova u finišu. Ruski mediji sa pravom akcentuju neiskustvo Kudrjašova, koji je trebalo da nakon povrede legne na travnjak i prekine utakimicu a ne da dozvoli nastavak akcije.

Da je Rusija baražom u konkurenciji Hrvatske dostigla maksimum, objasnio im je i crnogorski i trener Arsenala iz Tule, Miodrag Grof Božović.

”Rusija je igrala na remi, nije uspjela. Hrvatska je klasom značajno ispred i trebalo je znatno skočiti iznad glave da bi se uspjelo na Poljudu. Važno je da ne izostane vjera i podrška ekipi i Karpinu. Eto, Srbija je dobila u Portugalu, zašto ne bi i Rusija u nekoj utakmici baraža. Samo treba vjerovati. Izgubljena bitka ne znači i poraz u ratu”, objasnio je Božović.

Makedoncima teži put u plej-ofu

Uzletu regionalnog fudbala doprinijeli su i sjajni rezultati Sjeverne Makedonije koja je obezbijedila plej-of za Mundijal, prvi put u istoriji.

Njega će, doduše, dočekati iz drugog šešira, samim tim će i gostovati u polufinalnom meču, jer ima 12 bodova koji se računaju, a nosioci - samim tim domaćini polufinalnih mečeva - biraju se po tom pokazatelju i sigurni su Portugal (17) ili Rusija (16 bodova).

Makedonci su, ipak, u finišu kvalifiakcija podigli nivo igre i oživili nadu u drugo uzastopno učešće na velikim takmičenjima.

Žrijeb plej-ofa je 26. novembra, kada će biti određene tri grupe - svaka će imati po četiri tima, dvije polufinalne utakmice, i jedno finale.

Samo tri pobjednika finalnih duela idu na SP. Plej-of je “opasan” i za najjače, poput Portugala, jer će se domaćini finala birati žrijebom.

Bonus video: