Primakli se Mundijalu poslije 48 godina, zbog bizarne greške prijeti im eliminacija

DR Kongo je slavio protiv Benina 2:0 u posljednjem kolu kvalifikacija i tako završio takmičenje s bodom više od Benina

4389 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Demokratska Republika Kongo, reprezentacija koja na plasman na Svjetsko prvenstvo čeka 48 godina, izborila je baraž za Katar u afričkim kvalifikacijama, ali joj prijeti izbacivanje zbog bizarne greške.

DR Kongo je slavio protiv Benina 2:0 u posljednjem kolu kvalifikacija i tako završio takmičenje s bodom više od jučerašnjeg rivala.

Međutim, u 90. minuti, kad je sve već bilo riješeno, selektor Konga Ektor Kuper napravio je veliku grešku. Zaboravio je da prema novim pravilima smije da promijeni petoricu igrača, ali u samo tri različita intervala.

Argentinac je igrače mijenjao u četiri situacije – u 63, 77, 84. i posljednjem minuru. Gosti su naknadno primijetili šta je uradio, pa su već uložili službenu žalbu Fifi.

Greška 66-godišnjeg Kupera, nekadašnjeg trenera Majorke, Valensije i Intera, vjerovatno će donijeti tri boda Beninu, koji će umjesto Konga u dodatne kvalifikacije.

Kongo je jedini put na Svjetskom prvenstvu igrao 1974. godine pod imenom Zair i tada je u grupi izgubio od Jugoslavije 9:0.

Bonus video: