"Sokoli" hrabri i opasni protiv Turske, nije bilo dovoljno: Dostojanstven kraj još jednog puta

Crna Gora poražena od Turske 2:1 u posljednjem meču kvalifikacija za Mundijal

18059 pregleda 20 komentar(a)
Fatos Bećiraj u duelu sa Hakanom Čalhanogluom, Foto: Savo Prelević
Fatos Bećiraj u duelu sa Hakanom Čalhanogluom, Foto: Savo Prelević

Rezultat u posljednjem kolu kvalifikacija za Mundijal je izostao, crnogorski fudbaleri su se porazom od Turske (2:1) oprostili od još jednog ciklusa, ali kada se sve sabere i oduzme - nemaju mnogo razloga da žale, iako su, kao i u subotu protiv Holandije, makar nagovijestili da i neka nova Crna Gora, sa mnogo promjena i mladosti u sastavu, može da parira favoritima, stvori im probleme, u pojedinim momentima bude i bolji rival.

Karta rasterećenosti, ipak, ovog puta nije donijela iznenađenje, pa su Turci u Podgorici osigurali plej-of, poslalili Norvešku kući, dok Holandija ide direktno u Katar nakon što je savladala Skandinavce 2:0 u Roterdamu,

Skoro tri hiljade gledalaca pod Goricom nije moglo da poželi bolji početak meča, jer je tim Miodraga Radulovića u prvom ozbiljnom napadu stigao do prednosti. Stefan Savić je izašao na 70 metara da bi markirao starog vuka Buraka Jilmaza, uzeo mu loptu i asistirao Fatosu Bećiraju. Ovaj nije pogriješio - u 4. minutu je pogodio za 1:0 i stigao do 16. pogotka u nacionalnom timu.

Nakon toga - Turska je potpuno zauzela teren, Crna Gora svjesno stala u defanzivni blok, time i dala mnogo prostora rivalu da se osjeća komotno na terenu, pa je u jednom momentu odbrana "pukla". Turci su imali posjed gotovo minut, a onda je Abdelkadir Omur asistirao Keremu Akturkogluu, kojeg je zaboravio Marko Vešović. Kao da su gosti u tom momentu odahnuli, ali Crna Gora nije pomišljala da se preda.

Kontranapad je bio glavno oružje naše ekipe u ovom meču, pa je tako u finišu poluvremena došla do šanse preko Milutina Osmajića, onda i Žarka Tomaševića, kada je šutirao glavom pored stative.

- Odlično smo otvorili utakmicu, ali ostaje žal zbog gola za 1:1. Mislim da ne bismo izgubili da je ostalo 1:0 na poluvremenu. Zadovoljni smo, mnogo je igrača nedostajalo i osjetilo se i da smo potrošeni poslije meča sa Holandijom - rekao je Savić, koji je početkom drugog poluvremena ustupio mjesto Marku Simiću.

Nastavak je donio ono što su željeli Turci, a prva izmjena selektora Štefana Kunca je bila krucijalna na putu ka baražu. Ušao je Orkun Kokču i postao junak - u 60. minutu je opalio po lopti sa 20 metara, ona je zakačila Tomaševića i dobila ubrzanje na putu ka mreži. Dovoljno da bude nedohvatljiva za Matiju Šarkića.

Nakon preokreta se osjetilo da Crna Gora i nema energiju da napadne, ali je dočekala veliku šansu za izjednačenje. Imao je Ilija Vukotić, strijelac protiv Holandije, koji je na pas Bećiraja u 64. bio veoma blizu - savladao je golmana, ali ne i Sojundžua. Želja više nije bila dovoljna, pa je Crna Gora morala da se pomiri sa četvrtim porazom u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru.

CRNA GORA - TURSKA 1:2 (1:1)

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 2.855. Sudija: Danijel Zibert (Njemačka). Strijelci: Bećiraj u 4. za Crnu Goru, Akturkoglu u 22. i Kokču u 60. minutu za Tursku. Žuti kartoni: Osmajić, Vukotić (Crna Gora).

Crna Gora: Šarkić - Vujačić, Savić (57. Simić), Tomašević - Vešović, Janković (74. Raičković), Jovović (66. Božović), Radunović - Hakšabanović (57. Vukotić), Osmajić - Bećiraj (66. Vujnović).

Turska: Džakir - Dželik (91. Ajhan), Sojundžu, Demiral, Erkin - Ezdemir (46. Kokču), Omur (79. Kutlu), Akturkoglu (79. B. A. Jilmaz) - Čalhanoglu, Dervišoglu (68. Karaman) - B. Jilmaz.

Bonus video: