Završene evropske kvalifikacije: Poznato ko će u Katar, a ko mora u plej-of

Plej-of na programu od 24. do 29. marta naredne godine

10101 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Takmičenje po grupama u evropskoj zoni kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru završeno je večeras.

Poznato je kojih 10 selekcija se plasiralo direktno na Mundijal, a kojih 12 će se u martovskom plej-ofu boriti za preostala tri mjesta.

Njemačka, Danska, Francuska, Belgija, Hrvatska, Srbija, Španija, Švajcarska, Engleska i Holandija direktno su se plasirali na Mundijal i čekaju žrijeb za grupnu fazu, koji je na programu 1. aprila naredne godine.

U plej-ofu će igrati Italija, Portugal, Rusija, Škotska, Češka, Poljska, Švedska, Vels, Turska, Ukrajina, Austrija i Sjeverna Makedonija.

Austrija i Češka su plasman u plej-of obezbijedile kao pobjednice svojih grupa u Ligi nacija.

Dvanaest selekcija će kroz tri polufinalna turnira igrati polufinale i finale, a pobjednici tih turnira idu u Katar. Takva situacija bila je i prilikom baraža za prethodno Evropsko prvenstvo.

Žrijeb za plej-of je 26. novembra u Cirihu. Šest ekipa su nosioci i biće domaćini u polufinalu plej-ofa, dok će preostalih šest biti među nepovlašćenim ekipama. Nosioci ne mogu da se sastanu u polufinalima, ali mogu u eventualnim finalima.

Italija, Portugal, Rusija, Škotska, Švedska i Vels su povlašćeni, dok su Češka, Austrija, Sjeverna Makedonija, Turska, Poljska i Ukrajina nepovlašćeni u baražu.

To znači da Italija i Portugal ne mogu da igraju međusobno u polufinalu, jer su povlašćeni, ali mogu u eventualnom finalu, ako ih žrijeb spoji.

Svjetsko prvenstvo u Kataru je od 21. novembra do 18. decembra.

Bonus video: