Afrika: Poznati učesnici treće faze kvalifikacija za Mundijal

Treća faza na programu je u martu naredne godine

3303 pregleda 0 komentar(a)
Marez je odveo Alžirce u 3. fazu kvalifikacija, Foto: Reuters
Marez je odveo Alžirce u 3. fazu kvalifikacija, Foto: Reuters

U Africi je večeras završena druga runda kvalifikacija za Mundijal, nakon koje je poznato kojih 10 selekcija će učestvovati u posljednjoj, trećoj fazi, koja je na programu u martu naredne godine.

U 2. fazi timovi su bili raspoređeni u 10 grupa, a samo su pobjednici izborili učešće u odlučujuću fazu. To su Alžir, Tunis, Nigerija, Kamerun, Mali, Egipat, Gana, Senegal, Maroko i Demokratska Republika Kongo. Selekcije će na žrijebu biti podijeljene u dvije grupe - na povlašćene i nepovlašćene, što će odrediti Fifina rang lista. U 3. rundi reprezentacije igraju dva meča - kod kuće i na strani, nakon čega će biti poznato kojih pet selekcija će u Katar.

Doduše, tek treba vidjeti da li će Demokratska Republika Kongo učestvovati nakon kiksa selektora Ektora Kupera na utakmici sa Beninom, direkntim konkurentom za prvo mjesto. Kuper je zaboravio da prema novim pravilima smije da promijeni petoricu igrača, ali u samo tri različita intervala. Argentinac je igrače mijenjao u četiri situacije – u 63, 77, 84. i posljednjem minutu. Gosti su naknadno primijetili šta je uradio, pa su već uložili službenu žalbu Fifi.

A večeras je najzanimljivije bilo u Kamerunu, gdje je domaća selekcija ugostila Obalu Slonovače u direktnom okršaju za 1. mjesto u grupi D. Kamerunci su u Juandeu slavili 1:0, a jedini gol postigao je napadač Liona, Toko Ekambi u 21. minutu.

U direktnom okršaju za prvo mjesto u grupi A, Alžir i Burkina Faso su remizirali u Blidi - 2:2.

Burkini Faso je samo pobjeda odgovarala, ali je morala da juri prednost domaće selekcije, budući da su Alžirci poveli 1:0 preko Rijada Mareza. Izjednačio je Zakarija Sanogo, a novo vođstvo Alžircima donio Sofijan Feguli.

Konačan rezultat postavio je Isufu Dajo u finišu meča sa penala.

Mundijal je na programu od 21. novembra do 18. decembra naredne godine.

Bonus video: