Ciklus koji može da bude koristan

Crnogorska fudbalska reprezentacija završila kvalifikacije za Mundijal na četvrtom mjestu, ali su neke nove snage najavile da u bliskoj budućnosti mogu ozbiljno da pomognu “hrabrim sokolima”

15380 pregleda 20 komentar(a)
Milutin Osmajić je u posljednja dva meča bio među najboljima, Foto: Savo Prelević
Milutin Osmajić je u posljednja dva meča bio među najboljima, Foto: Savo Prelević

Prošao je još jedan ciklus kvalifikacija za veliko takmičenje u kojem Crna Gora nije uradila dovoljno da se, ako ništa drugo, približi favoritima. Ispred naše selekcije su i prije kvalifikacija bili Holandija, Turska i Norveška, baš tim redosljedom na tabeli su i završili borbu za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Da li “hrabri sokoli” treba na kraju da žale za nekim bodovima? Kao i uvijek u sportu, sreća igra jednu od uloga. Naš nacionalni tim je pogledala protiv Turske u Istanbulu (gol Rista Radunovića u sudijskoj nadoknadi), u nekim drugim duelima nije, ali ekipa koja u pet utakmica na svom terenu osvoji samo pet bodova, i pobijedi samo jedan meč (Gibraltar) samo bi gubila vrijeme ako bi u analizi kvalifikacija tražila opravdanje u povredama i izostancima, odlukama sudija...

Možda je Crna Gora i bila hendikepirana što je domaće utakmice igrala pred malim brojem gledalaca zbog mjera protiv koronavirusa. Ali, to je objektivan problem gotovo svake selekcije na planeti posljednje dvije godine - u našoj grupi se, na primjer, s tim problemom susrela Norveška, koja je na startu kvalifikacija išla na drugi kraj Evrope - čak u Malagu - da bi ugostila Tursku i izgubila 3:0.

I kada se sve sabere, rezultat i ne mora uvijek da bude mjerilo, jer garancija za uspjeh ne postoji. Zašto bi onda mala Crna Gora sebi stvarala pritisak da mora da se plasira na veliko takmičenje? Tom cilju, naravno, treba da se teži 24 časa dnevno, ali pogotovo u fudbalu važi pravilo da se na terenu pita i protivnik...

Crna Gora u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru jeste napravila pomak. Ne tako davno Luksemburg je u 180 minuta u Ligi nacija dominirao protiv naše selekcije, a u ovih 10 utakmica tim Miodraga Radulovića je imao ozbiljnost i sistem igre od kojeg nije odstupao. On nije uvijek davao željeni ishod, ali “sokoli” se ni na jednom terenu (izuzev možda u posljednjih dvadesetak minuta u Ajdhovenu) nisu u fudbalskom smislu raspali.

Taj sistem je, na primjer, pomogao Marku Jankoviću da na novoj poziciji postane ponovo bitan u nacionalnom timu, pomogao je Milutinu Osmajiću da prevaziđe krizu u Kadisu i pokaže kvalitet tako što se naigrao fudbala protiv Holandije, a posebno protiv Turske. Pomogao je i Iliji Vukotiću, Nikoli Vujnoviću, herojima remija sa Holandijom, lansirao je i golmana Matiju Šarkića... Crna Gora, dakle, ima tim poslije ovih kvalifikacija, ali mora da nastavi da ga nadograđuje kako bi došla u situaciju da ne zavisi isključivo od klase “senatora” Stevana Jovetića, Stefana Savića i Adama Marušića.

Iz kvalifikacija treba da se izvuče dovoljno da sistem stane na noge, jer je praktično polovinu utakmica u ovim kvalifikacijama Crna Gora odigrala bez Jovetića i Savića. Sa njima je, naravno, lakše, sa njima je mnogo bolje, ali doći će i momenat kada ni jednog ni drugog neće biti u nacionalnom timu. Šansa koju su dobili u ovom slučaju Vukotić i Vujnović ne smije da bude incident, već jasna strategija - ali ne da tako što će igrati 20, 40 ili 90 minuta samo kada nisu tu iskusni i dokazani saigrači, kao što je bio slučaj u posljednja dva meča ovih kvalifikacija. Već - da tih novih snaga bude što više, da dobiju prostor da dokažu da su stvoreni za nosioce neke nove Crne Gore.

- Mislim da ekipa ima perspektivu i da ima dobrih stvari koje treba nadograditi - rekao je Radulović poslije remija sa Turskom i najavio:

- U budućnosti treba podmladiti ekipu i napraviti grupu od 30 igrača koji u svakom trenutku treba da pomognu nacionalnom timu - poručio je Radulović.

Naredni ciklus ili ciklusi će zato biti ključni kako bi podmlađivanje “hrabrih sokola” postao plan od kojeg se ne odstupa. A da nema talentovanih na vidiku - ima ih. Nikola Krstović je već tri kvalifikaciona ciklusa u mladoj reprezentaciji, u posljednje vrijeme i u klubu igra strandardno, samo je pitanje momenta kada će i Nikola Janjić, Milan Vukotić, Omar Šarif Sijarić..., zakucati na vrata A tima i pojačati konkurenciju.

Da li su kvalifikacije za Katar donijele nešto dobro, da li se sprema nova selekcija, pokazaće 2022. kada našu selekciju čekaju prvo dva prijateljska meča (u martu), a onda i Liga nacija u junu i septembru. Tada će biti jasno da li seniorski tim ima plan ili se razmišlja samo kratkoročno...

Vujačić: Mogli smo bolje

Crnogorski fudbaleri su kvalifikacije završili sa 12 bodova - upisali su po tri pobjede i remija, te tri poraza.

- Mislim da smo se dobro pokazali u posljednje dvije utakmice i vjerujem da ćemo nastaviti da pružamo dobre partije. Ostaje žal za nekim mečevima, iskreno mislim da smo mogli bolje u kvalifikacijama za Mundijal - rekao je štoper Igor Vujačić, koji je odigrao osam od 10 mečeva.

Dueli sa Holandijom i Turskom su model za budućnost - poruka je iskusnog Fatosa Bećiraja.

- Mladi fudbaleri koji su dobili šansu su pokazali da mogu da budu dio grupe - poručio je Bećiraj.

Bio je strijelac protiv Turske, to mu je 16. gol u reprezentaciji. Ima 33 godine, polako silazi sa velike scene.

- U službi sam reprezentacije i biću ovdje koliko bude trebalo - jasan je Bećiraj.

Bonus video: