"Pakao" plej-ofa: Italija i Portugal mogu da se sudare u finalu - tada bi u Katar mogao samo jedan

Šest je povlašćenih i šest nepovlašćenih reprezentacija na žrijebu, prve će biti domaćini polufinalnih mečeva, druge gosti, ali nakon polufinalnih duela svaka "povlašćenost" prestaje, a grupe i domaćini finala biće određeni žrijebom

14729 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Završen je novembarski, posljednji "pravi" kvalifikacioni ciklus za Mundijal - igrači se vraćaju u svoje klubove, sa reprezentacijama će ponovo biti tek u martu naredne godine.

U međuvremenu je poznato 10 od 13 evropskih reprezentacija koje su se plasirale na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

U pitanju su pobjednici 10 kvalifikacionih grupa - Njemačka, Danska, Francuska, Belgija, Hrvatska, Srbija, Španija, Švajcarska, Engleska i Holandija.

Vizu za Katar izboriće još tri evropske reprezentacije, od ukupno 12, koje će se u martu nadmetati u plej-ofu - prvom koji će se igrati u takvom formatu.

U dodatnim kvalifikacijama igraće drugoplasirani iz 10 grupa (Portugal, Škotska, Italija, Švedska, Vels, Rusija, Poljska, Sjeverna Makedonija, Turska, Ukrajina) i još dvije reprezentacije koje su tu vizu čekirale zahvaljujući prošlogodišnjem nastupu u Ligi nacija - Austrija i Češka.

Ronaldo nakon poraza Portugala od Srbije
Ronaldo nakon poraza Portugala od Srbijefoto: Reuters

Kako se igra plej-of?

Na žrijebu, 26. novembra, koji će se održati u Cirihu, 12 reprezentacija biće grupisane u tri grupe od po četiri tima.

Pobjednici grupa idu pravo na Mundijal - a u svakoj grupi igraće se po dvije polufinalne (25. mart naredne godne) i po jedna finalna utakmica (29. mart).

Mnogo toga će, dakle, biti jasnije nakon žrijeba, a već sada je poznato šest reprezentacija koje će biti povlašćene na žrijebu - a povlašćenost znači jedino to da će polufinalne utakmice igrati kod kuće.

Dakle, Portugal, Škotska, Italija, Rusija, Švedska i Vels sigurno će na pretposljednjoj stanici pred Mundijal biti domaćini, dok će Poljska, Sjeverna Makedonija, Turska, Ukrajina, Austrija i Češka biti gosti.

Ova podjela na povlašćene i nepovlašćene napravljena je na osnovu broja osvojenih bodova u kvalifikacijama, a timovi koji su došli do plej-ofa za SP Lige nacija (Austrija i Češka) automatski su svrstani u nepovlašćene.

Kada se, međutim, odigraju poufinalne utakmice, sva "povlašćenost" prestaje.

Domaćini finalnih utakmica biće određeni žrijebom.

Moguće je, dakle, da najveći favoriti i najzvučniji timovi plej-ofa biti gosti u finalnim mečevima, a moguće je - još teže, za njih još gore - da se nađu u istoj grupi!

To bi značilo da bi samo jedan mogao Katar - drugi bi doživio debakl.

Selektori dvije reprezentacije, Roberto Manćini i Fernando Santoš, kazali su nakon završetka takmičenja po grupama da su "ubijeđeni" da će se njihove selekcije plasirati na Mundijal, ali će mnogo toga će biti jasnije nakon žrijeba koji će se obaviti 26. novembra.

Svjetsko prvenstvo u Kataru održaće se od 21. novembra do 22. decembra naredne godine, dok će se žrijeb mundijalskih grupa obaviti samo nekoliko dana nakon mečeva evropskog plej-ofa - 1. aprila.

Bonus video: