Novo lice u najboljem timu Crne Gore: Najljepši trenutak karijere i osjećaj koji je teško opisati

U momentu nisam bio svjestan težine tog gola protiv Holandije, jer smo gubili. Ali, kasnije - na 2:2, pa i kada je sudija svirao kraj, kada sam vidio koliko sve to znači navijačima na stadionu, postao sam najsrećniji čovjek na svijetu - kaže crnogorski vezista Ilija Vukotić, strijelac u duelu sa “lalama”

16915 pregleda 8 komentar(a)
Ilija Vukotić, Foto: Savo Prelević
Ilija Vukotić, Foto: Savo Prelević

Neki igrači su tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo pokazali da su s pravom dio fudbalske reprezentacije. Milutin Osmajić je postao prvotimac, potvrdio je da nije slučajno dio španske La Lige, golman Matija Šarkić i našu javnost upoznao s kvalitetima koji oduševljavaju sve na Ostrvu, a veliki plus je za dvije partije u nacionalnom timu zaslužio i Ilija Vukotić.

Vezista Boaviste, gdje igra kao pozajmljen igrač Benfike, u prošlom ciklusu je izašao iz mlade reprezentacije, a sada je kao 22-godišnjak upisao prve minute u dresu A tima. Bolje gotovo da nije moglo - na debiju je dao gol Holandiji (za 2:1), igrao je i protiv Turske, imao veliku šansu za 2:2 kada ga je spriječio as Lestera Čaglar Sojundžu.

Mladi Cetinjanin ne krije - novembar 2021. je poseban za njega.

- Fantastičan je osjećaj zaigrati za reprezentaciju, a ja sam imao sreću da na debiju i budem strijelac. I to ću zauvijek pamtiti, jer sam doživio najljepši trenutak u karijeri. Zatresao sam mrežu, ali iskreno - nisam bio svjestan težine tog gola, jer smo u tom trenutku gubili. Ali, kasnije - na 2:2, pa i kada je sudija svirao kraj, kada sam vidio koliko sve to znači navijačima na stadionu, postao sam najsrećniji čovjek na svijetu. Taj osjećaj je teško opisati, to je osjećaj ponosa - kaže za “Vijesti” Vukotić.

Imao je privilegiju da na debiju napadne asa kakav je Virdžil van Dajk, da dijeli teren sa Memfisom Depajom...

- Za svaku utakmicu se pripremam isto, bilo da je to Holandija ili neka druga selekcija. Uvijek sam motivisan da izađem na teren, da dam sve što imam, da pomognem ekipi da pobijedi i da uradim sve da postignem gol. Desilo se da budem strijelac protiv velike Holandije, ali isto bih se ponašao i da je bio neki drugi protivnik - ističe Vukotić, koji 7. januara puni 23 godine.

”Hrabri sokoli” ni u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru nisu bili blizu da naprave iznenađenje. Baraž za EP 2012. ostaje najveći uspjeh crnogorskog reprezentativnog fudbala.

- Siguran sam da ne treba da mislimo mnogo unaprijed. Već da se fokusiramo na svaki naredni trening, prvu narednu utakmicu, jer mislim da samo tako možemo da napredujemo. Vjerujem da u bliskoj budućnosti možemo da se plasiramo na veliko takmičenje i to je cilj svih nas. Tome moramo da težimo, iako na putu do Mundijala ili Evropskog prvenstva stvari nisu jednostavne kao što izgledaju. Mora da se poklopi mnogo toga.

Bivši fudbaler Grblja, najmlađi strijelac u istoriji Telekom Prve crnogorske fudbalske lige, u Portugalu je od 2017, nastupao je za Benfiku B, sada u Boavisti igra elitni fudbal.

- Zadovoljan sam, sve je na meni i moram da nastavim da se dokazujem. I u Boavisti i u nacionalnom timu - zaključio je Vukotić.

16 godina i 72 dana imao je Ilija Vukotić kada je 21. marta 2015. godine, noseći dres Grblja, zatresao mrežu ne meču protiv Berana - i dan danas, on je najmlađi strijelac Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige

Bonus video: