Šmekerski potez Murinja stvorio novu fudbalsku nadu

Feliksu Afena-Đanu, 18-godišnjem junaku Rome, portugalski trener duguje poklon od 800 eura

2949 pregleda 0 komentar(a)
Kakva noć u Đenovi: Feliks Afena-Đan, Foto: AS Roma
Kakva noć u Đenovi: Feliks Afena-Đan, Foto: AS Roma

Nešto više od 15 minuta prije kraja duela Đenove i Rome, kod rezultata 0:0, Žoze Murinjo je znao da mora da nešto promijeni ako želi da dođe do pobjede. Na klupi je imao Nikola Zaniola, Borhu Majorala, Karlesa Peresa..., igrače koji mogu da kreiraju u napadu i “izmisle” gol, ali ih je preskočio i pogodio - uveo je tinejdžera koji je pola sata kasnije postao čovjek o kojem se govori u svim sportskim TV emisijama na Apeninima.

Feliks Afena-Đan, 18-godišnji fudbaler iz Gane, nije bio impresioniran velikom scenom, kao ni time što je na samo nekoliko metara od njega sve vrijeme stajao slavni golgeter Andrij Ševčenko. Ušao je u 74, a osam minuta kasnije na pas Henriha Mhitarjana zatresao mrežu. Time je najavio trijumf koji je u sudijskoj nadoknadi osigurao majstorijom sa dvadesetak metara.

Afena-Đan je prvi gol proslavio tako što se zaletio ka Murinju i zagrlio ga.

- Obećao sam mu cipele u vrijednosti od 800 eura ako bude strijelac, ali neću reći koji je brend te obuće. Potrčao je ka meni da me podsjeti na obećanje i Feliks će dobiti poklon - rekao je Murinjo.

18 godina i 306 dana ima Afena-Đan i treći je najmlađi igrač koji je u meču Serije A potigao dva ili više golova. Mlađi od njega su bili samo Valeri Božinov (sa 17 godina i 337 dana) i Alešandre Pato (18, 147)

Lautaro Martines je pogodio poslije sedam utakmica za Inter, Lionel Mesi se konačno upisao u francuskom prvenstvu, dok je Serhio Regilon donio Antoniju Konteu prvi trijumf na klupi Totenhema u Premijer ligi.

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski fudbalski vikend:

GOLMAN

Handanović (Inter) - možda jeste imao odgovornost kod prvog gola Napolija, ali je u 95. minutu napravio malo čudo kada je odbranio šut glavom Marija Ruija sa pet metara za 3:3. Imao je i pomoć prečke, pa je šampion pobijedio i došao na minus četiri od prvog mjesta.

ODBRANA

Regilon (Totenhem) - pamtiće se njegov pogodak protiv Lidsa najviše zbog Kontea. Sparsi trenutno nemaju tim za velika djela, Italijana čeka paklen posao u sjevernom Londonu.

Felipe (Atletiko Madrid) - spriječio je novi kiks “kolćonerosa”. Korner u 87. minutu je bio ključni momenat duela sa Osasunom.

Bonući (Juventus) - dvostruki strijelac, i to iz penala - Juve je šutevima sa bijele tačke savladao Lacio na “Olimpiku”.

SREDINA

Kante (Čelsi) - problemi s mišićima mu ne daju da uhvati pravi ritam, ali kad god je na terenu Čelsi je “zategnut”. Kante pokriva gotovo pola terena, a u Lesteru je stigao i da bude strijelac.

Rodri (Mančester siti) - projektil sa preko 25 metara direktno u mrežu Evertona - navijači Sitija su rekli svoje, Španac je proglašen za igrača utakmice.

Kros (Real Madrid) - dva puta asistent u Granadi. Bio je to uobičajen radi dan za Njemca, čovjeka koji fudbal igra najjednostavnije moguće.

NAPAD

Afena-Đan (Roma) - jedan potez Murinja u Đenovi je stvorio junaka - 18-godišnjeg napadača. Mladi fudbaler iz Gane je tako pokvario debi Andrija Ševčenka na klupi “grifona”.

Martines (Inter) - upisao se u derbiju protiv Napolija, a onda u slavlju istovremeno ponudio i izvinjenje navijačima za neke slabije partije u posljednje vrijeme, te za promašeni penal u gradskom derbiju. “Toro” je poslije 50 dana zatresao mrežu u dresu “nerazura”.

Mane (Liverpul) - odbrana Arsenala nije mogla da mu parira, probala je praktično sve. U goleadi na “Enfildu” (4:0) Senegalac je bio strijelac i asistent.

Mesi (Pari Sen Žermen) - navijači nisu vjerovali da će na njegov pogodak u Ligi 1 čekati 412 minuta. Konačno ih je obradovao u trijumfu nad Nantom.

Bonus video: