Zvjezdani sudar na Etihadu, Poketino o Sitiju, a ne Junajtedu

Mančester siti i Pari Sen Žermen igraju derbi 5. kola Lige šampiona, trener "svetaca" kaže da voli svoj klub, iako se piše da bi mogao da preuzme Mančester junajted

2155 pregleda 0 komentar(a)
Maurisio Poketino, Foto: Reuters
Maurisio Poketino, Foto: Reuters

Dva možda i najzvučnija sastava Lige šampiona, barem po imenima, sastaće se večeras na “Etihadu” - pravi zvjezdani sudar Mančester sitija i Pari Sen Žermena (21 sat) vjerovatno će odlučiti ko ide sa prve pozicije u osminu finala iz grupe A.

Trenutna razlika između dva moćna rivala je u tome što je Siti odavno pokazao da je tim, a Pari Sen Žermen - da još nije, da tek treba to da postane, iako ima Mesija, Mbapea i Nejmara u vrhu napada, a čak je i dobio prvi međusobni duel u septembru u Parizu (2:0).

”Sveci” su se, međutim, u međuvremenu okliznuli i u Lajpcigu (2:2), i u Brižu (1:1), pa im večeras treba pobjeda ako žele da preskoče Siti na prvoj poziciji.

Nije nužno da to i ostvare, u posljednjem kolu će protiv Klub Briža kod kuće imati zicer za prolaz, a osminu finala će ovjeriti i večeras ako Belgijanci ne pobijede Lajpcig.

Važnije za Maurisija Poketina je da njegov skup sjajnih pojedinaca barem najavi konture velikog tima, i to na najjačem mogućem testu, protiv Sitija Pepa Gvardiole.

No, ima li argentinski trener energije i strpljenja, da najveće moguće zvijezde, neke razmažene, neke ne, a sve “teške” multimilionere, uobliči u pravu cjelinu?

Mediji su pisali minulih dana da Poketino već polako odustaje, da se nije snašao u Parizu, u takvom okruženju, a bukmejkeri su ga čak i stavili na vrh liste kandidata za novog trenera Mančester junajteda, dajući mu najveće šanse.

Je li realno da 49-godišnji trener napusti Grad svjetlosti samo godinu nakon dolaska u Pariz? Ako ništa drugo, simbolika je barem tu - Poketino je, naime, juče sletio u Mančester.

Grafika
foto: Graphic News

Na konferenciji za novinare više pitanja mu je postavljeno o Mančester junajtedu, nego o Sitiju, večerašnjem rivalu.

”Fudbal je veliki biznis, a gdje je veliki biznis tu su i glasine. Na njih ne možemo da utičemo. Mančester junajted? Večeras igramo protiv Sitija, zar ne? Ne mogu da pričam o drugim klubovima, ako ni zbog čega drugog onda zbog respekta prema timu koju vodim, klubu za koji sam vezan, poslodavcima koji mi daju platu”, kazao je Poketino.

Bio je, ipak, jasan:

”Veoma sam srećan u Pari Sen Žermenu. Bio sam igrač PSŽ-a, volim ovaj klub, volim navijače. Borimo se u Ligi 1 i Ligi šampiona. To je činjenica”, rekao je Poketino.

Zna, međutim, da mora bolje, da se očekuju trofeji, odnosno trofej - Liga šampiona.

”Fudbal je stvar sadašnjosti, a ne budućnosti. Nisam dijete, nisam u fudbalu od juče, znam da se očekuje sve i odmah, da više nema vremena za čekanje”.

Pep Gvardiola nema takvih problema, ali se i od njega očekuje najveći pehar. Siti je prošle sezone stao u finalu, gdje je poražen od Čelsija.

”Još mi je taj poraz u glavi”, priznao je Njemac Ilkan Gindogan.

”To nam, međutim, daje dodatnu motivaciju da radimo naporno kako bismo se ponovo našli u finalu. Želimo još jednu šansu”.

Duel sa Pari Sen Žermenom, sa Leom Mesijem, najveći je mogući test pred nokaut fazu.

”Nije lako protiv Mesija. Nikada ne znate šta može da uradi kada ima loptu, stvari tada nisu u vašim rukama. Ali, pokušaćemo da ga zaustavimo, a zaista sam srećan što on još igra na vrhunskom nivou”, kazao je Gvardiola za svog nekadašnjeg pulena.

Stefan Savić se vraća u tim Atletika, zaigraće prvi put ove sezone u Ligi šampiona nakon “odložana” četiri meča suspenzije, i to možda u ključnom meču - “kolćonerosi” u Madridu protiv Milana igraju kako bi zadržali šanse da se plasiraju u osminu finala.

Bonus video: