Priča Milanovog heroja: Prije 10 godina stigao iz Brazila, dostavljao kućne aparate, pa iz 4. ranga stigao do elite

Žunior Mesijas sinoć postigao prvi pogodak u Ligi šampiona i "rosonere" ostavio u trci za plasman u nokaut fazu

9109 pregleda 4 komentar(a)
Mesijas postiže gol, Foto: Reuters
Mesijas postiže gol, Foto: Reuters

Fudbaleri Milana sinoć su u dramatičnom meču 5. kola Lige šampiona savladali u gostima Atletiko Madrid (1:0) i ostali u trci za plasman u osminu finala.

"Rosoneri" imaju četiri boda, koliko i Atletiko, dok Porto ima bod više, pa će se sve rešavati u posljednjoj rundi, u kojoj će Milan biti domaćin Liverpulu, a Porto Atletiku.

Meč na "Vandi" imao je neočekivanog heroja. Igrao se 87. minut - Frenk Kesi je sa lijeve strane centrirao, Himenes i Renan Lodi nijesu obratili pažnju na Žuniora Mesijasa, koji je skočio i glavom savladao Jana Oblaka. Brazilac je pogodio za prvi trijumf Milana u Ligi šampiona od 26. novembra 2013. godine. Tada su "rosoneri" golovima Kake, Zapate i Balotelija savladali Seltik u gostima 3:0.

Samo dvadesetak minuta prije pogotka, Mesijas je ušao u igru umjesto Krunića. Bio je to njegov treći meč ove sezone, a prvi u Ligi šampiona. Debi na najvećoj sceni neće zaboraviti.

"Vidio sam loptu i nijesam mnogo razmišljao. Posvećujem pogodak mojoj porodici i prijateljima u Brazilu, kao i svim ljudima u Milanu, koji su prepoznali moj kvalitet", rekao je nakon meča Milanov spasilac.

A njegova životna priča nije obična. Mesijas je do 2011. godine bio u Kruzeiru, odakle je stigao na Apenine. Sa suprugom, sinom i bratom došao je u Torino, gdje je počeo da radi kao dostavljač frižidera i drugih kućnih aparata. Fudbal nije bio na prvom mjestu.

Kada je imao slobodnog vremena igrao je za lokalnu amatersku ekipu, a onda je 2015. godine počeo ozbiljnije da shvata igru. Bivši igrač Torina, Ecio Rosi u Mesijasu je prepoznao talenat i preporučio mu da se pridruži niželigašu Kazaleu, koji se takmičio u četvrtom rangu italijanskog fudbala.

Iz Kazalea je prešao u Kjeri, potom je stigao do Gocana, gdje je zaigrao fudbal na profesionalnom nivou. Sa Gocanom je 2018. godine izborio plasman u Seriju C.

Dakle, Mesijas je prije tri godine igrao u četvrtoj italijanskoj ligi, a u januaru 2019. stigao je do Krotonea, koji ga je otkupio, a potom i vratio na pozajmicu do kraja sezone u Gocano.

Na ljeto 2019. godine Mesijas se vratio u Krotone i bio jedan od najzaslužnijih za ulazak ekipe u Seriju A. U prvom rangu italijanskog fudbala postigao je devet golova u sezoni 2020/2021, ali se ekipa ekspresno preselila u Seriju B.

Dobre partije u Seriji A nijesu promakle Milanu i u avgustu ove godine, posljednjeg dana prelaznog roka, Mesijas je došao na pozajmicu sa pravom otkupa na kraju sezone. Milan je za pozajmicu platio 2,6 miliona eura, dok će na kraju sezone morati da izdvoji još 5,6 miliona ukoliko bude želio da zadrži Mesijasa na "San Siru".

"Vidjećete šta će Mesijas napraviti u Milanu. "Rosoneri" su ga žarko željeli, jer vjeruju u njega, kao i mi. Vjerujemo u njegov talenat i kvalitete. Nadamo se da će na terenu to pokazati. Zahvalio bih se sinu, koji ga je želio u Krotoneu. Sada ide u veliki grad, a između ostalog ja sam i navijač Milana, tako da je ovo bilo dvostruko zadovoljstvo", kazao je ljetos, po okončanju transfera, predsjednik Krotonea, Đani Vrena.

Debi u dresu Milana fudbaler, koji je u maju napunio 30 godina, imao je 4. oktobra protiv Atalante. Igrao je i u prethodnom kolu protiv Fiorentine, a onda je uslijedio prvi nastup u Ligi šampiona.

“Njegova priča je prelijepa, ali mislim da je ovo tek početak u njegovom slučaju, jer posjeduje ozbiljan kvalitet. Imao je problema kada je došao, ali sada će zaista pomoći ovoj ekipi", rekao je nakon sinoćnjeg meča trenr Milana, Stefano Pioli.

"Milan je pronašao Mesiju"

Italijanski mediji su mnogo pažnje posvetili Mesijasu i Milanu.

"Kakav Mesijas! Kakav Milan", naslov je torinskog "Tutosporta".

"Mesijasovo čudo, piše "Gazeta delo sport", dok je "La Republika" bila malo kreativnija:

"Milan je pronašao Mesiju, koji ga je održao u životu".

Bonus video: