Željko Petrović vodi Irak

Crnogorski trener predvodiće "Lavove Mesopotamije" na predstojećem Arapskom kupu u Kataru, koji se prvi put igra pod pokroviteljstvom Fife

13668 pregleda 7 komentar(a)
Željko Petrović, Foto: willem-ii.nl
Željko Petrović, Foto: willem-ii.nl

Crnogorski trener Željko Petrović imenovan je za selektora Iraka i vodiće "Lavove Mesopotamije" na predstojećem Arapskom kupu u Kataru, koji se prvi put održava pod pokroviteljstvom Fife.

Veliko priznanje za 56-godišnjeg trenera, nakadašnjeg jugosloveskog reprezentativca, koji je vodio holandske timove Viljem II, Den Hag i RKC, japansku Uravu, portugalske Boavistu... ali se i "istakao" kao pomoćnik velikih trenerskih imena, Gusa Hidinka u Anžiju, Dika Advokata u Sanderlendu, Utrehtu, Fejnordu i reprezentaciji Srbije, Avrama Granta u Vest Hemu, Martina Jola u Hamburgeru, Ruda Gulta u Fejnordu...

Tom "rutom" Petrović je i stigao do klupe Iraka, gdje je donedavno bio pomoćnik Dika Advokata, ali je Holanđanin juče dao ostavku...

Čelni ljudi Fudbalske federacije Iraka odlučili su da Petrović nastavi da vodi tim, a sa njim je u stručnom štabu još jedan Crnogorac, Vladimir Krunić, koji zadužen za fizičku pripremu.

Iračani imaju tri remija i tri poraza nakon šest mečeva kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i daleko su od plasmana u završnicu, što je bio razlog rastanka sa Advokatom.

"Očekivanja nisu odgovarala mogućnostima", kazao je 74-godišnji Advokat, objašnjavajući razloge odlaska.

"Reprezentacija Iraka je u prelaznoj fazi, treba uvesti mlađe igrače, a to je proces koji dugo traje. Teško je bilo postići nešto kratkoročno. Imali smo i neke dobre rezultate, kao što su remiji protiv Koreje u gostima i Emirata, ali bilo nam je teško da damo gol. U suštini, još možemo do trećeg mjesta u grupi i plasmana u plej-of, nadam se da će mom nasljedniku to uspjeti", dodao je Advokat.

Petrović je, za sada, dobio povjerenje da vodi ekipu na prilično jakom Arapskom kupu, koji se održava 11. put, ali prvi pod pokroviteljstvom Fife.

U Kataru će učestvovati 16 reprezentacija, podijeljenih u četiri grupe, a Irak će igrati sa domaćinom Katarom, Omanom i Bahreinom. Učestvuju i Tunis, Alžir, Maroko, Egipat, Saudijska Arabija, Emirati...

Iračani očajnički traže plasman na Mundijal, na kojem su jedini put učestvovali 1986. godine. Prije Advokata, selektor je bio Srećko Katanec.

Bonus video: