Italija u grupi sa Portugalom - samo jedan može u Katar!

Italija domaćin Sjevernoj Makedoniji u polufinalu plej-ofa za SP, Portugalci čekaju Tursku. Dva posljednja šampiona Evrope nalaze se, međutim, istoj grupi, što znači da se sudaraju u finalu, koje bi se igralo u Lisabonu

23152 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italija i Portugal, dva posljednja šampiona Evrope, žrijebana su u istoj grupi plej-ofa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo!

To znači da će jedna od dvije evropske supersile propustiti Svjetsko prvenstvo u Kataru naredne godine.

Italijani će se u polufinalu grupe 3 kod kuće sastati sa Sjevernom Makedonijom, Portugalci će dočekati Turke. Termin polufinala je 25. mart naredne godine.

Pobjednici polufinala sudariće se u finalu - četiri dana kasnije, a domaćin bi bio Portugal, što je takođe određeno žrijebom.

Kako nemilosrdna "igra kuglica" u Cirihu, dvije supersile moraće jedna preko druge na SP, a tamo ima mjesta samo za jednu.

Mundijal
foto: Sofascore

Oba selektora, Roberto Manćini i Fernando Santoš, kazali su nakon neuspješnih kvalifikacija i osvojenog drugog mjesta u svojim grupa da su "sigurni da idu na SP".

Jedan od njih će, međutim, žestoko omanuti u prognozi.

Italijani, četvorostruki svjetski prvaci, propustili su Mundijal u Rusiji prije četiri godine, bila bi prava sportska kataklizma kada bi se to dogodilo još jednom. Sa druge strane, SP u Kataru je trebalo da bude možda i posljednje veliko takmičenje (najvjerovatnije posljednji Mundijal) za Kristijana Ronalda, ikonu portugalskog i svjetskog fudbala.

Sjeverna Makedonija baš nije imala sreće, jer da bi se plasirala na Svjetsko prvenstvo mora da pobijedi Italiju u gostima, a onda moguće i Portugal, takođe u gostima.

Loše su prošli i Turci, rivali Crne Gore iz grupe F kvalifikacija, koji bi išli obrnutim redosljednom - Portugal, pa Italija.

U grupi 1, polufinalni parovi su Škotska - Ukrajina i Vels - Austrija. Pobjednik meča Vels - Austrija domaćin je finala.

U grupi 2, Rusija je domaćin Poljskoj, a pobjednik tog duela biće domaćin u finalu Švedskoj ili Češkoj.

Svjetsko prvenstvo 2022.
foto: Graphic news

Po jedna reprezentacija iz tri grupe plasiraće se na SP i kompletirati spisak evropskih reprezentacija, a već su se kvalifikovali Njemačka, Danska, Srbija, Hrvatska, Holandija, Engleska, Francuska, Belgija, Španija i Švajcarska.

Parovi polufinala

GRUPA 1

Škotska - Ukrajina

Vels - Austrija

GRUPA 2

Rusija - Poljska

Švedska - Češka

GRUPA 3

Italija - Sjeverna Makedonija

Portugal - Turska.

Bonus video: