Afrikanci jednoglasno za Mundijal na dvije godine

Predsjednik Fife Đani Infantino rekao je da protivnici predloga da se Svjetsko prvenstvo igra na svake dvije godine plaše da će biti svrgnuti sa vrha svjetskog fudbala.

5570 pregleda 0 komentar(a)
Đani Infantino, Foto: Reuters
Đani Infantino, Foto: Reuters

Afrička fudbalska konfederacija (CAF) jednoglasno je danas u Kairu podržala "odluku Kongresa Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) da sprovede studiju izvodljivosti" o održavanju Svjetskog prvenstva na dvije, umjesto na četiri godine.

CAF je tako postao prvi koji je zvanično i javno odobrio plan da se Svjetska prvenstva igraju na dvije godine, istim tempom kao i Afrički kup nacija.

Takođe, na Kongresu u Kairu podržan je i predlog za osnivanje Superlige afričkih klubova.

Predsjednik Fife Đani Infantino je, u govoru pred čelnicima CAF koji čine 54 zemlje, rekao da protivnici predloga da se Svjetsko prvenstvo igra na svake dvije godine plaše da će biti svrgnuti sa vrha svjetskog fudbala.

Današnji Infantinov govor bio je jasna kritika Evropi i Južnoj Americi, čije su reprezentacije dominirale na svakom Svjetskom prvenstvu i koje su protiv predloga da se to takmičenje održava na dvije godine, prenijela je agencija AP.

"Oni koji su protiv su oni koji su na vrhu", rekao je Infantino zvaničnicima Afričke fudbalske konfederacije u Kairu.

"To se dešava u svakom sektoru života, kada se pomenu reforme i promjene, oni koji su na vrhu ne žele da se ništa mijenja. Možda se plaše da će njihova liderska pozicija biti ugrožena ako se nešto promijeni", dodao je Infantino koji je bio dugogodišnji visoki funkcioner Evropske fudbalske unije (Uefa) prije nego što je 2016. izabran za predsjednika Fifa.

Evropa i Južna Amerika su imale učesnika finala na svakom Svjetskom prvenstvu od 1930. godine, a njihova snaga donijela im je 18 od 32 mjesta na šampionatu u Kataru 2022.

"Razumijemo to i čestitamo im što su bili tako uspješni u dostizanju vrha. To je fantastično i oni su primjer za sve, ali u isto vrijeme ne možemo zatvoriti vrata za druge", rekao je Infantino.

Nijedan afrički tim nije stigao do polufinala Svjetskog prvenstva, a taj kontinent će imati pet reprezentacija u Kataru. Taj broj će se povećati na deset 2026. godine kada će se odigrati prvo Svjetsko prvenstvo sa 48 ekipa.

Infantino je za 20. decembar zakazao onlajn sastanak članica svjetske kuće fudbala na kome će se ponovo razgovarati o predlogu, ali se ne očekuje da će tada biti i glasano o ovom predlogu.

Bonus video: