Da li je Zlatna lopta izgubila vrijednost?

Lionel Mesi sedmi put u karijeri osvojio Zlatnu loptu. Iza Argentinca ostali Robert Levandovski i Žoržinjo. Dodjela nagrade izazvala brojne polemike

14565 pregleda 28 komentar(a)
Mesi na ceremoniji u Parizu, Foto: Reuters
Mesi na ceremoniji u Parizu, Foto: Reuters

Španske legende Andres Inijesta i Ćavi osvojili su 2010. godine Svjetsko prvenstvo sa “furijom”, te La Ligu sa Barselonom, ali su u izboru za Zlatnu loptu završili iza klupskog kolege, Lionela Mesija. Iza Barsinog trilinga, na 4. mjestu, ostao je Vesli Snajder, koji je te godine osvojio “tripletu” sa Interom, a sa Holandijom igrao finale Mundijala.

Prije dvije godine Virdžil van Dajk je sa Liverpulom osvojio Ligu šampiona, igrao u nevjerovatnoj formi, ali je Zlatna lopta ponovo pripala Mesiju, koji je u neizvjesnoj trci (686 naspram 679 bodova) po šesti put u karijeri ugrabio prestižno prizanje koje “Frans fudbal” dodjeljuje najboljem fudbaleru.

Prošle godine zbog pandemije koronavirusa Zlatna lopta nije dodijeljena prvi put u istoriji. Prije otkazivanja, glavni favorit za titulu bio je Robert Levandovski. Napadač Bajerna je na 47 utakmica u svim takmičenjima postigao 55 golova, uz 13 asistencija i sa Bavarcima osvojio sve što se moglo osvojiti. Fifa mu je dodijelila nagradu “The Best”, ali je ostao bez Zlatne lopte.

Levandovski
Levandovskifoto: Reuters

I sezonu 2020/2021. poljski bombarder je odigrao na vrhunskom nivou - postigao je 41 pogodak u Bundesligi i oborio rekord Gerda Milera, koji je u njemačkom prvenstvu u jednoj sezoni 40 puta zatresao mrežu. Sa Bajernom je odbranio titulu u Bundesligi i njemačkom Superkupu, a u ponedjeljak je opet ostao bez Zlatne lopte.

Očekivalo se da će momak koji je rođen prije 33 godine u Varšavi biti nagrađen na ceremoniji u Parizu, ali je Zlatna lopta, po sedmi put pripala Lionelu Mesiju, koji je prethodne sezone osvojio Kup kralja sa Barselonom i Kopa Ameriku sa Argentinom. Na individualnom planu bio je najbolji strijelac La Lige, dok je u dresu “gaučosa” bio najbolji golgeter i asistent na kontinentalnoj smotri.

33 boda više od Levandovskog imao je Mesi u glasanju za Zlatnu loptu. Argentinac je imao 613, Poljak 580 poena

”Čestitke Mesiju. On je veliki igrač, fudbalska legenda, ali Zlatna lopta ove godine ne bi trebalo da bude u njegovim rukama. Ne ovog puta. Zlatna lopta pripada Levandovskom”, mišljenja je agent poljskog napadača, Pini Zahavi.

Za utjehu, Levandovskom je dodijeljena nagrada za najboljeg napadača. Poljak je, mnogi smatraju, oštećen, ali španska “Marka” ide korak dalje. Ugledni i uticajni španski list u komentaru na dodjelu Zlatne lopte piše da je uručivanjem priznanja Mesiju “Evropa ponizila samu sebe”.

Lionel Mesi
foto: Graphic News

U obrazloženju te konstatacije “Marka” ističe da je prilikom izbora više vrednovana Kopa Amerika, nego Evropsko prvenstvo, mnogo veće, jače i glamuroznije takmičenje. A Euro je, uz Ligu šampiona, ove godine osvojio italijanski reprezentativac Žoržinjo, vezista londonskog Čelsija, koji je u trci za Zlatnu loptu završio na 3. mjestu.

Španski list se tu ne zaustavlja, već komentariše da su Mesijevi trofeji u prethodnoj sezoni manje važni od Žoržinjovih, da su golovi momka iz Rosarija manje bitni od onih koje je postizao Levandovski, te da Mesi nije imao onoliko uticaja na igru Barse, koliko je Karim Benzema imao na igru Real Madrida.

Na kraju, ističe ovaj list, 2021. godinu ćemo više pamtiti po Mesijevom odlasku iz Barselone, nego učešću na Kopa Americi.

A kada je riječ o Zlatnoj lopti, postoje godine kada se više priča o onima koji su oštećeni, nego o osvajačima.

Ćavi, Inijesta, Snajder i Van Dajk to najbolje znaju...

Tri decenije od izbora Papena: Kako je oštećen Savićević

Od 2008. godine, jedini igrač koji je osim Mesija i Ronalda osvajao Zlatnu loptu je Luka Modrić. Hrvat je priznanje prigrabio 2018. godine, kada je postao prvi laureat sa prostora bivše Jugoslavije.

A da se glasanju pristupalo realnije, onda bi se o Dejanu Savićeviću pričalo kao o prvom fudbaleru sa eks-Ju prostora koji se okitio Zlatnom loptom. Prošlo je tačno tri decenije od nepravde francuskog lista...

Savićević je 1991. godine vodio Zvezdu do evropske i jugoslovenske titule, pregazio je Bajern u Minhenu u prvoj polufinalnoj utakmici, potom sa Beograđanima osvojio i svjetsku klupsku titulu, a protiv Mančester junajteda u Superkupu Evrope na terenu ispisao pravo remek-djelo. Igrao je odlično i u dresu Jugoslavije, ali to nije bilo dovoljno - Zlatnu loptu, i to ubjedljivo, osvojio je Žan-Pjer Papen, koji je te godine u dresu Olimpika iz Marseja bio šampion Francuske i najbolji strijelac Lige 1.

Savićević je, uz saigrača Darka Pančeva i Njemca Lotara Mateusa, završio na 2. mjestu - svi su imali po 42 boda, čak 99 manje od Francuza Papena.

Bonus video: