Mundijal 2022: I homoseksualci su dobrodošli

Prema šerijatskom pravu, homoseksualnost je kažnjiva smrću, ali udruženja za ljudska prava ističu da nema dokaza o izricanju smrtnih kazni iz tog razloga

3302 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Džoš Kavaljo i svi ostali homoseksualci su dobrodošli na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, ali bi trebalo da izbjegavaju javno iskazivanje naklonosti, kazao je direktor Organizacionog odbora SP 2022 Naser al Kater, odgovarajući australijskom fudbaleru i homoseksualcu koji je kazao "kako se boji da ide u Katar" gdje homoseksualnost potencijalno može biti kažnjiva smrću.

Al Kater je za CNN govorio je o stanju ljudskih prava, s obzirom da se bliži Svjetsko prvenstvo.

"Homoseksualci mogu doći u Katar kao i ostali navijači, ali se moraju ponašati prema našim zakonima. Znamo da je Svjetsko prvenstvo moguća pozornica za proteste po tim pitanjima, ali nismo zabrinuti", zaključio je Al Kater.

Prema šerijatskom pravu, homoseksualnost je kažnjiva smrću, ali udruženja za ljudska prava ističu da nema dokaza o izricanju smrtnih kazni iz tog razloga.

Posljednjih dana, britansko udruženje Kick It Out optužilo je BeIn Sport, katarskog TV emitera, za raspirivanje homofobije jer je pozvao fudbalere islamske vjere koji igraju u Premier ligi da bojkotuju sve inicijative vezane za homoseksualnost, koja je "nespojiva" s islamom.

Bonus video: