Imitirala Inijestu, uzela Zlatnu loptu

Kapitenka Barselone Aleksija Puteljas driblingom, pasom i stilom igre oduševljava poput svog idola Inijeste

6797 pregleda 0 komentar(a)
Aleksija Puteljas je u 2021. godini predvodila “blaugranu” do sva tri trofeja, Foto: BENOIT TESSIER
Aleksija Puteljas je u 2021. godini predvodila “blaugranu” do sva tri trofeja, Foto: BENOIT TESSIER

Barselona je jedina fudbalska ekipa u Evropi sa klupskom titulom Lige šampiona u konkurenciji muškaraca i žena, jedina u kojoj su obje rodne sekcije osvajale triplu krunu u istoj sezoni - Ligu šampiona, prvenstvo Španije i Kup kralja.

Od prije nekoliko dana, “blaugrana” je i prvi klub koji ima osvajača Zlatne lopte u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Aleksija Puteljas je u 2021. godini predvodila “blaugranu” do sva tri trofeja. Kapitenki Barse uručena je i Zlatna lopta.

Nakon pobjede u Ligi šampiona, pošto su u velikom finalu bile bolje od Čelsija (4:0), fudbalerke Barse bile su i favoritkinje za Zlatnu loptu, a ona je pripala dirigentkinji igre Aleksiji Puteljas! Potpuno zasluženo, jer je bila strijelac i asistent u finalu LŠ, a njena statistika, iako igra u veznom redu, zapanjujuća je - 153 gola na 371 utakmici u dresu Barse i 22 gola u 92 nastupa u selekciji Španije.

Počela je profesionalno da igra fudbal 2010. godine u Espanjolu i potom Levanteu, da bi se vratila u klub u kojem je napravila prve korake - Barseloni. Njenu igru karakteriše fantastičan dribling, ali i pregled, pa ljevicom pravovremeno pronalazi saigračice čak i tamo gdje se čini da je to nemoguće, i bez obzira na distancu.

Ona ne krije da u igri kopira stil Andresa Inijeste, koji je i omiljeni fudbaler 27-godišnje zvijezde, koja i igra na poziciji na kojoj je i Inijesta.

”Uzbuđena sam i ovo je za mene poseban momenat. Najprije želim da zahvalim saigračicama, jer je moja nagrada uspjeh kolektiva”, kazala je nakon što joj je Zlatnu loptu uručio Kilijan Mbape.

Potpuno zaslužemo i bez sporenja, za razliku od ovogodišnje dodjele Zlatne lopte Leu Mesiju, koji mnogi osporavaju.

U konkurenciji Aleksije Puteljas bile su još četiri saigračice iz Barse. Prestižno priznanje je, ipak, pripalo kapitenki, a brojke pokazuju zašto - dala je 27 golova i podijelila 19 asistencija u svim takmičenjima u sezoni izbora.

Iako je počela u Barseloni, u klubu je proglašena neperspektivnom i put do kapitenske trake giganta i kluba za koji navija tražila je dobrim igrama preko gradskog rivala Espanjola, potom Levantea.

”Ovaj trofej posvećujem ocu. Ma gdje da je bio - za njega je. Nadam se da je ponosan na kćerku koju je od malena vodio na utakmice na Nou kampu”, zaključila je na kraju Aleksija Puteljas, kojoj je otac preminuo 2012.

Bonus video: