Omikron soj zabrinuo evropske klubove pred prvenstvo Afrike

Od 9. januara do 6. februara iduće godine u Kamerunu će se održati afričko prvenstvo na kojem će nastupiti 24 reprezentacije, te brojni igrači iz evropskih klubova

2301 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Evropsko udruženje fudbalskih klubova (ECA) zatražilo je hitne razgovore sa čelnicima Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) o sigurnosti igrača na predstojećem Afričkom kupu nacija.

Od 9. januara do 6. februara iduće godine u Kamerunu će se održati afričko prvenstvo na kojem će nastupiti 24 reprezentacije, te brojni igrači iz evropskih klubova.

U klubovima su zabrinuti za sigurnost učesnika prvenstva nakon pojave omikron varijante koronavirusa u Južnoj Africi.

"Izvršni odbor je zatražio hitan sastanak s Fifom kako bi se osigurale sve potrebne mjere opreza za zaštitu igrača budući da zdravstvena situacija nastavlja da se pogoršava na alarmantan način", navodi ECA, koja predstavlja preko 240 klubova.

Izvršni odbor ECA takođe je rekao kako se jednoglasno protivi predlogu FIFA za Svjetsko prvenstvo koje se održava svake dvije godine, dodajući da su planovi previdjeli potrebne zaštitne mjere i zaštitu za igrače.

ECA je pozvala i na modernizaciju pravila finansijskog fer-pleja, rekavši da trenutna načela nisu u skladu sa "stvarnošću vremena".

Bonus video: