Klasiker u sjenci duela Levandovski - Haland

Bajern najveći njemački derbi dočekuje kao lider, sa bodom prednosti u odnosu na Borusiju Dortmund. Na “Vestfalenu” će biti svega 15 hiljada navijača

3629 pregleda 0 komentar(a)
Levandovski i Haland, Foto: Bundesliga
Levandovski i Haland, Foto: Bundesliga

Najveći njemački derbi, večeras na “Vestfalenu” (18.30 h), Bajern u 14. kolu Bundeslige dočekuje kao lider sa bodom prednosti u odnosu na Borusiju Dortmund.

Aktuelni prvak je tradicionalni favorit u “klasikeru”, a u prilog mu ide podatak da će “milioneri” moći da računaju na svega 15.000 gledalaca na ogromnom stadionu u Dotmundu. Jasno, zbog korona-mjera.

Obje ekipe imaju problema, domaćin neće moči da računa na Azara, Rejnu, Akanjija, Šmelcera, Mukoka, te golmana Burkija. Pod znakom pitanja je i Belingem. Sa druge strane, Bajern će biti lišen pomoći Zabicera, Kimiha i Čupo-Motinga a upitan je nastup Gorecke.

Bez obzira na ove probleme, svakako su sve oči uprte na duel dva najbolja centarfora današnjice, Roberta Levandovskog u Bajernu i mladog Norvežanina Erlinga Halanda, koji se u prošlom golu pogotkom vratio nakon duže pauze zbog povrede.

Dortmund ohrabruje i podatak da je uveliko u trci sa favorizovanim Bajernom, iako je od starta sezone igrao desetkovan, naročito u odbrani.

”Utakmica ima ogroman značaj, jer svi znaju šta je u igri klubova koje dijeli bod na tabeli. To je odlično za ligu, biće uzbudljivo. Motivacija će biti ogromna u obje ekipe. Haland je stalna prijetnja, vreba iza protivnika čekajući da lopta prođe iza linija. Zato moramo da spriječimo te brze tranzicije. Ali, i Dotmund ima veliki problem i on se zove Levevandovski. Ko bude bolje kontrolisao i čuvao protivničkog napadača, imaće i veće šanse u derbiju”, kazao je trener Bavaraca, Julijan Nagelsman.

Iako mu predstoji, kako sam akcentira, izuzetno važan derbi, Nagelsman je više pričao o svom najboljem napadaču, koji je izgubio trku za Zlatnu loptu sa Leom Mesijem, po mnogima nepravedno.

”Levi uopšte ne izgleda da je frustriran, ali nesumjivo je zaslužio Zlatnu loptu. Vjerovatno ga boli što mu je nanesena nepravda, ali okrenut je budućnosti i smatram da je može osvajati narednih godina. Može biti da je razočaran izborom, ali takođe mora iz toga crpiti novu energiju”, zaključio je Nagelsman.

Bajern je dobio pet posljednjih “klasikera”, ima samo dva poraza u posljednjih 10. Na posljadnja četiri okršaja dva najveća njemačka kluba, prosjek golova je bio pet. Borusija se uzda u kapitena Marka Rojsa, koji je dao gol u posljednjoj pobjedi u novembru prije tri godine (3:2). Rojs je upisao osam asistencija u devet posljednjih utakmica i “milionere” raduje njegova forma. Bajern u današnjem “klasikeru” želi 52. pobjedu, a Borusija 27.

Bonus video: