Kuća Maksima Gorkog

Predstavljamo stadione i gradove domaćine Mundijala – arena „Nižnji Novgorod“ je igrađena na jednom od najljepših mjesta u ovom drevnom gradu, gdje se rijeka Oka uliva u Volgu, blizu katedrale „Aleksandar Nevski“, sa predivnim pogledom na zidine Kremlja
119 pregleda 0 komentar(a)
Nižnji Novgorod, Foto: Fifa
Nižnji Novgorod, Foto: Fifa
Ažurirano: 13.06.2018. 02:36h

Nižnji Novgorod je peti ruski grad u basenu rijeke Volge u kojem će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva.

Zbog svoje povoljne lokacije na velikoj rijeci, razvio se u ključni ruski trgovački centar u 19. vijeku. Poznati godišnji sajmovi vjekovima su privlačili trgovce i bogatstvo zemlje u grad. Stanovnici Rusije iz antičkih vremena Moskvu su zvali - šefom, Sankt Peterburg - srcem zemlje, a Nižnji Novgorod - torbom velike Rusije.

Jedan od najstarijih i najatraktivnijih ruskih gradova danas ima oko 1,2 miliona stanovnika i nastavlja da raste kao ključni poslovni i kulturni centar Ruske federacije.

Nižnji Novgorod je i grad sa velikom sportskom tradicijom - čak 15 njegovih stanovnika su nosioci zlatnih olimpijskih medalja.

VODA I VJETAR KAO INSPIRACIJA

Stadion „Nižnji Novgorod“ je namjenski izgrađen za potrebe predstojećeg Svjetskog prvenstva, a izgradnja je trajala od kraja 2015. do kraja 2017. godine.

Nikao je na jednoj od najživopisnijih lokacija u gradu – na mjestu gdje se rijeka Oka uliva u Volgu, u blizini katedrale „Aleksandar Nevski“, sa predivnim pogledom na zidine grada.

Dizajn stadiona je inspirisan aspektima prirode u regiji Volge - vodom i vjetrom.

Istovremeno, s obzirom na njegovu lokaciju u blizini najstarijih i najzanimljivijih gradskih četvrti, stadion je bio „predodređen“ da izgleda velelepno i - ozbljno.

Njegova lagana osnovna struktura, sastavljena od finih trouglastih nosača raspoređenih u krug, podupire poluprozirnu valovitu fasadu, koja skriva „činiju“ stadiona.

Objekat je orkužen pješačkom zonom, gdje se na svakih 20 metara nalaze stepenice – podržavajući kose linije vode i vjetra, plave i bijele boje, koje se ističu na fasadi stadiona.

Prvu utakmicu na Mundijalu u Njižnjem Novgorodu odigraće Švedska i Južna Koreja, a drugu Leo Mesi i Luka Modrić - Argentina i Hrvatska sudariće se na obali Volge 21. maja.

Nižnji Novgorod će biti privlačan i za engleske navijače, jer se Gordi Albion tu sastaje sa Panamom, a osim meča Švajcarske i Kostarike, organizatori su podarili gradu po jednu utakmicu osmine i četvrtfinala.

PRIVLAČAN ZA TURISTE I INVESTITORE

Glavna atrakcija grada je tvrđava (ruski Kremlj), s početka 16. vijeka, koja se sastoji od dva kilometra dugačkog zida izgrađenog od cigle, sa ukpuno 13 osmatračnica.

Ova tvrđava je i glavni razlog zašto je Nižnji Novgorod uvršet u listu UNESKO-a od 100 gradova svijeta posebne istorijske i kluturne vrijednosti.

U Nižnjem Novgorodu je rođen i odrastao je kultni ruski pisac s početka 20. vijeka, Maksim Gorki. Kuća u kojoj je proveo djetinjistvo očuvana je do današnjeg dana i otvorena za posjetioce.

Po Maksimu Gorkom se zove i jedan od najvećih pogona automobila u Rusiji, koji i danas funkcioniše.

Posebna atmosfera grada, koja kombinuje istoriju, arhitekturu, kulturu i ljepotu Volge, nije privlačna samo turistima, već i biznismenima.

Analitičari pozitivno ocjenjuju investicionu klimu u Nižnjem Novgorodu, gdje je već stvoreno više od 100 preduzeća sa inostranim kapitalom.

Bonus video: