Ima li nade za Barsu i da li će se Bajern „smilovati”?

Liga šampiona: noć odluke za katalonskog giganta koji mora da pobijedi Bajern u Minhenu, ili da se nada će Dinamo Kijev iznenaditi Benfiku. Pakao u grupi G

2600 pregleda 2 komentar(a)
Fudbaleri Barselone, Foto: Reuters
Fudbaleri Barselone, Foto: Reuters

Odavno Barselona nije proživljavala teže momente. Katalonci u La Ligi zauzimaju sedmo mjesto sa 16 bodova manje, uz meč manje, od lidera Reala, a večeras bi mogli i da završe takmičenje u Ligi šampiona - prvi put u grupnoj fazi nakon tačno 20 godina.

Barselona u posljednjem kolu grupe E gostuje minhenskom Bajernu (21 h) i na tabeli zauzima drugo mjesto sa dva boda više od Benfike, koja u Lisabonu dočekuje kijevski Dinamo.

Ako Barsa iznenadi u Minhenu i pobijedi, plasiraće se u drugu fazu. U slučaju remija ili poraza mora da osluškuje vijesti iz Lisabona, jer i Benfika ima svoju računicu. U slučaju remija ili Barsinog poraza, “orlovima” će za nokaut fazu biti neophodna pobjeda protiv ukrajinske ekipe. Ako Benfika i Barselona budu izjednačeni dalje idu Portugalci, koji su bolji u međusobnom skoru (3:0, 0:0).

Benfika se nada i da će Bajern odigrati jako protiv Barselone, iako je klub iz Minhena ranije obezbijedio nokaut fazu.

”Igraćemo sa najboljim timom koji imam na raspolaganju. Pozdrav Lisabonu, ne brinite”, obećao je trener Bajerna, Julijan Nagelsman.

Ekipa Ćavija Ernandeza, dakle, sama odlučuje o svojoj sudbini, ali gostovanje Bajernu u odlučujućoj utakmici - nije baš pozicija o kojoj su maštali navijači katalonskog giganta.

Iako je Ćavi najavio igru na pobjedu - što je, naravno, jedina opcija, jasno je da sudbina Barselone umnogome zavisi od “milosti” jakog Bajerna. Ili - sposobnosti kijevskog Dinama da iznenadi Benfiku u Lisabonu.

U grupi F, Mančester junajted je već osigurao prvo mjesto, dok će o drugom putniku odlučivati Atalanta i Viljareal u direktnom okršaju u Bergamu.

”Boginja” mora da pobijedi, “žutoj podmornici” je dovoljan i bod.

”Imamo samopouzdanje. Vjerujem da možemo da se plasiramo u osminu finala. Viljareal je jak tim, osvojio je Ligu Evrope prethodne sezone, ali ovo je drugo takmičenje. Igramo na domaćem terenu, ništa nije gotovo, ali vjerujemo u prolaz”, poručio je trener Atalante, Đan Pjero Gasperini.

U prvom meču u Španiji nije bilo pobjednika (2:2).

”Ovo je dragocjena prilika. Možemo da napravimo veliki korak i po treći put u istoriji se plasiramo u nokaut fazu. Atalanta je sjajan tim, godinama su u eliti, igraju dobro i u Seriji A. Veliki izazov za nas”, smatra trener Viljareala, Unai Emeri.

Jedina grupa u kojoj sva četiti tima mogu da se plasiraju u osminu finala je grupa G. Uoči posljednjih 90 minuta Lil, Salcburg, Sevilja i Volfsburg imaju svoju računicu i sanjaju proljeće u Ligi šampiona.

Lil je u najboljoj situaciji, dovoljan mu je bod na gostovanju Volfsburgu. Zanimljivo, Volfsburg može do osmine finala Lige šampiona, ali ne i do Lige Evrope. Pobjedom bi preskočio Lil, dok ga remi i poraz ostavljaju na dnu.

”Ne osjećamo pritisak. Poslije tri kola imali smo dva boda, onda smo pobijedili Salcburg i zakomplikovali situaciju u grupi”, kazao je trener Volfsburga, Florijan Kofelt.

U drugom susretu sastaju se Salcburg i Sevilja. Austrijancima je dovoljan i bod, Špancima samo pobjeda.

”Uzbuđeni smo. Igramo utakmicu na sve ili ništa protiv vrhunske ekipe. Ima li šta ljepše od toga”, zapitao se trener Salcburga, Matijas Zajdler.

U jednoj od kombinacija Lil, Volfsburg i Salcburg bi mogli da imaju po osam bodova, a tada bi išli dalje Volfsburg i Salcburg, dok bi Lil bio treći.

U grupi H, Čelsi i Juventus bore se za prvo mjesto. Aktuelni šampion Evrope je bolji od torinske ekipe u međusobnom skoru i pobjeda na gostovanju Zenitu donosi mu prvo mjesto. Juve je domaćin prežaljenom Malmeu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: