Sutjeska mirno spava, mladost najveći bonus Budućnosti, Dečić prijeti

Rezime prvog dijela sezone Telekom 1. CFL u kojem je odigrano 19, doduše nepotpunih kola, a ostalo je da se odigraju još tri odgođena meča. Jasna situacija na vrhu, Sutjeska ima prednost kakvu nijedan lider do sada nije ispustio, ali se Dečić i Budućnost ne predaju. Petrovac iznenađenje, Podgorica razočarenje, samo jedna pobjeda Zete

22571 pregleda 3 komentar(a)
Vodeći dvojac: duel Draška Božovića (Dečić) i Augusta Koree (Sutjeska), Foto: Telekom 1. CFL / FSCG
Vodeći dvojac: duel Draška Božovića (Dečić) i Augusta Koree (Sutjeska), Foto: Telekom 1. CFL / FSCG

U srijedu je završena jesenja polusezona u Telekom Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi. Odigrano je 19 nepotpunih rundi, nakon kojeg su neke ekipe otišle na zimski raspust, dok će Iskra i Mornar, odnosno Jezero i Zeta u ponedjeljak odigrati zaostale utakmice. Termin utakmice Iskre i Zete biće naknadno saopšten.

Situacija na vrhu je prilično jasna, ali i zanimljiva - lider je i dalje Sutjeska, koja i pored rezultatske krize u finišu ima osam bodova više od drugoplasiranog Dečića, a devet od Budućnosti. Aktuelni šampion prvi put nakon šest godina polusezonu završava na 3. poziciji.

Četvrti je Petrovac, najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dijela šampionata. Ekipa sa primorja ima dva boda manje od Budućnosti.

Na začelju je i dalje Zeta, koja je tek u 17. kolu stigla do prve pobjede, dok su u zoni baraža Podgorica i Jezero.

MIRAN ZIMSKI SAN U NIKŠIĆU

Do sredine novembra, Sutjeska je igrala odlično, bila sigurna na prvom mjestu, a onda je u Nikšić stigao Dečić i ekipi Milije Savovića nanio prvi poraz u sezoni - 2:0.

Prije Dečića nikšićki “plavi” su remizirali bez golova na gostovanju Iskri, a poslije meča sa Tuzanima igrali neriješeno protiv Budućnosti (3:3) i Mornara (1:1), dok su izgubili od Petrovca (3:0). Pet vezanih utakmica u ligi Sutjeska nije znala za pobjedu, pa je uoči 19. kola imala samo šest bodova više od Budućnosti. Samo šest, jer je prednost u jednom momentu iznosila i 12 poena.

I onda je u posljednjem kolu u jesenjoj polusezoni prekinut crni niz - Nikšićani su savladali Podgoricu (3:0), dočekali pobjedu Rudara protiv Budućnosti i najvećem rivalu pobjegli na devet bodova. Između dva najveća crnogorska kluba ugurao se Dečić, koji je u 19. kolu savladao Zetu i pruzeo 2. poziciju.

Sutjeska je igrala Evropu, sezonu počela početkom jula, ali umor nije predstavljao problem, imajući u vidu širinu sastava, te činjenicu da je trener Milija Savović iz meča u meč rotirao i odmarao igrače. Jedini koji je bio starter na svih 19 ligaških mečeva je reprezentativac Meldin Drešković.

Meldin Drešković
Meldin Dreškovićfoto: Savo Prelević

I Savović je u više navrata u finišu sezone potencirao da ne misli da je došlo do zamora, već da je ključni problem koncentracija.

A jedan od problema u finišu je bila defanziva. Sutjeska je do meča sa Dečićem primila četiri pogotka, a onda se na četiri meča - do utakmice sa Podgoricom - mreža tresla devet puta.

Kada je riječ o napadu, ekipa lidera je - uz Dečić - treća najefikasnija u ligi. Postigla je 30 pogodaka, a u listu strijelaca upisalo se 14 različitih igrača. Najefikasniji je Darko Nikač sa šest golova. Božo Marković je pet puta zatresao mrežu, a Nikola Janjić četiri. Računajući i Kup, gdje je Sutjeska stigla do polufinala, čak 16 različitih igrača je postizalo po gol.

Sutjeska je bez poraza bila na 14 ligaških vezanih mečeva (15 računajući i Kup protiv Bokelja) i sa liderske pozicije dočekuje proljećnu polusezonu.

KIKS U PLJEVLJIMA POKVARIO JESEN BUDUĆNOSTI

Uoči utakmice 19. kola, protiv Rudara u Pljevljima, Budućnost je bila na šest bodova zaostatka u odnosu na Sutjesku. Jedan poraz na posljednjih deset mečeva bio je znak da se nakon lošeg starta šampion probudio i da je spreman da ugrozi lidera.

I onda - kiks pod Golubinjom. Budućnost je izgubila (3:1) i na pauzu otišla sa minus devet, koliko je i iznosio zaostatak u većem dijelu sezone. Tim Aleksandra Nedovića malo je pokvario utisak i realno se odaljio od borbe za odbranu titule.

Sa 36 postignutih pogodaka, aktuelni šampion je najefikasniji u ligi. Prednjači Miloš Raičković sa osam golova, Igor Ivanović je postigao sedam, Šaleta Kordić i Viktor Đukanović po četiri, a Zoran Petrović i Lazar Mijović su po tri puta zatresli mrežu.

Raičković na utakmici sa Mornarom
Raičković na utakmici sa Mornaromfoto: FK Budućnost

Nedović je velikih problema tokom jesenjeg dijela imao sa povrijeđenim igračima, ali su ogroman doprinos igri dali tzv. bonus fudbleri. Protiv Rudara, na terenu je u jednom momentu bilo osam igrača ispod 21 godine.

I to je najveći plus Budućnosti u dosadašnjem dijelu sezone. Nedović sada zna da u trenucima kada ekipi ne bude išlo, zadacima mogu da odgovore i najmlađi.

Ipak, za trku sa Sutjeskom 43-godišnji trener malo više će morati da se osloni na iskusnije, koji su povrijeđeni, pa su pod Goricom raširenih ruku dočekali zimsku pauzu. Podgorički “plavi” ostali su u igri i za odbranu trofeja u Kupu. Stigli su do polufinala eliminisavši Jezero i Rudar.

RADOVIĆ RAZDRMAO TUZANE, U PETROVCU SE IGRA SJAJAN FUDBAL

Između Sutjeske i Budućnosti je Dečić. Nakon razlaza sa Edisom Mulalićem ekipu je krajem septembra preuzeo Miljan Radović, pa je Dečić vezao 11 mečeva bez poraza u Telekom 1. CFL, a 13 računajući i Kup utakmice, gdje su Tuzani stigli do polufinala.

U ovom nizu svakako su najupečatljivije pobjede u gostima protiv Budućnosti i Sutjeske.

14 vezanih utakmica bez poraza imala je Sutjeska - do poraza kod kuće od Dečića u 15. kolu - što je najduža takva serija ove sezone u ligi. Prijeti da je prevaziđe Dečić, koji je završio polusezonu sa 11 uzastopnih utakmica bez poraza u prvenstvu.

Oslonac ekipe je tandem Kristijan Vulaj - Ilir Camaj. Postigli su po sedam pogodaka, dok je Draško Božović četiri puta zatresao mrežu. Božović je u nekoliko navrata sjajnim potezima i asistencijama pokazao da je i dalje jedan od najboljih igrača CFL-a.

Božović proslavlja pogodak protiv Budućnosti u 90. minutu za pobjedu Dečića pod Goricom
Božović proslavlja pogodak protiv Budućnosti u 90. minutu za pobjedu Dečića pod Goricomfoto: Savo Prelević

A najatraktivniji fudbal igra se na primorju. Petrovac je prošle sezone igrao baraž za opstanak, prethodnih godina je redovno drhtao od ispadanja, a sada će, po svemu sudeći, voditi borbu za izlazak u Evropu.

Ekipa Vladimira Jankovića postigla je najviše pogodaka poslije Budućnosti, čak 34, a prednjači sjajni Marko Miličković, koji je sa 10 golova najefikasniji strijelac Telekom 1. CFL. Prati ga Adnan Bašić sa osam, dok su Balša Boričić i Zaim Divanović postgli po tri pogotka.

Miličković
Miličkovićfoto: Privatna arhiva

U sredini tabele je i Iskra, ali Danilovgrađani imaju dva meča manje - protiv Mornara i Zete, pa bi eventualnim pobjedama na tim utakmicama mogli da se izjednače sa ekipom Budućnosti na 3. mjestu.

Druga ekipa sa primorja, Mornar, nakon odličnog starta sezone ušla je u krizu i promijenila trenera. Slavoljuba Bubanju naslijedio je Andrija Delibašić, ali nije prekinuo loš niz - Barani su na 10 mečeva bez pobjede, pa imaju samo četiri boda više, uz meč manje, od Podgorice, koja je u zoni baraža.

Ekipa Mornara
Ekipa Mornarafoto: Telekom 1. CFL/FSCG

U posljednjem kolu važnu pobjedu protiv Budućnosti je upisao Rudar, koji je najavio bijeg ka gornjem domu. Na klupi Pljevljaka od prethodne sedmice je Rade Petrović, koji je sarađivao sa Milijom Savovićem u Nikšiću.

Duel Šimokave (Zeta) i Zakarije (Rudar)
Duel Šimokave (Zeta) i Zakarije (Rudar)foto: Savo Prelević

U zoni baraža je i Jezero, koje je u srijedu savladalo Iskru, prekinulo niz od sedam mečeva bez pobjede i ima šest bodova manje od Mornara. Plavljane, ali i cijeli crnogorski fudbal krajem novembra zadesila je tragedija. Od posljedica saobraćajne nesreće preminuo je Mirza Đurđević. U Jezero je stigao ljetos iz Petrovca, a ponikao je u Budućnosti. Igrao je i za Otrant-Olimpik iz Ulcinja.

Na posljednjem mjestu je Zeta. Tim iz Golubovaca je u 17. kolu savladao Rudar 2:0 i stigao do prve pobjede u šampionatu. Situacija nije bezizlazna, budući da Jezero na poziciji koja vodi u baraž ima samo pet bodova više.

BORBA ZA NAJBOLJEG STRIJELCA

Vodeći na listi strijelaca je napadač Petrovca, Marko Miličković sa 10 pogodaka. Prate ga saigrač Adnan Bašić i fudbaler Budućnosti, Miloš Raičković sa po osam golova.

Fudbaler Zete, Ivan Vukčević
Fudbaler Zete, Ivan Vukčevićfoto: Savo Prelević

Po sedam puta u listu strijelaca upisali su se Igor Ivanović (Budućnost), Kristijan Vulaj i Ilir Camaj (Dečić) i Ivan Vukčević (Zeta). Po šest pogodaka postigli su Suraka Zakarija i Vuk Striković (Rudar) i Darko Nikač (Sutjeska).

Domaći teren nije velika prednost

U dosadašnjem dijelu šampionata odigrane su 92 utakmice - domaćin je upisao 34 pobjede, 29 puta slavili su gosti, a 29 utakmica je završeno neriješeno.

Postignuto je 228 golova - 102 u prvom, a 126 u drugom poluvremenu. Od ovih 217, devet su autogolovi. Postigli su ih Nemanja Kartal (Rudar) protiv Budućnosti, Luka Medigović (Petrovac) protiv Podgorice, Jovan Pajović (Mornar) protiv Iskre, Radoš Dedić i Vasilije Radenović (Jezero) protiv Rudara, Milija Golubović (Rudar) protiv Iskre, Vladan Adžić (Budućnost) protiv Iskre, Ognjen Obradović (Iskra) protiv Budućnosti i Nemanja Sekulić (Budućnost) protiv Rudara.

Sa utakmice Iskre i Jezera
Sa utakmice Iskre i Jezerafoto: FSCG

Najviše golova postigli su fudbaleri Budućnosti (36), najmanje igrači Jezera i Zete (po 12). Mreža Podgorice se tresla najviše - 29 puta, a Sutjeske najmanje - 13.

Na utakmici Dečića Petrovca u 16. kolu postignuto je najviše pogodaka - osam (4:4). U 6. kolu je viđeno najviše golova (19), a najmanje u 15. (5).

Dosuđeno je 26 penala, a na devet mečeva nije bilo pogodaka.

Arbitri su pokazali 414 žutih kartona na 92 utakmice. Ubjedljivo najviše dobili su ih igrači Rudara (53 žuta), dok su igrači Iskre dobili 31 opomenu. Pokazano je i 10 crvenih kartona, koje su rasporedili Petrovac (3), Budućnost (2), Jezero (2), Zeta (1), Mornar (1) i Iskra (1).

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: